Történelemportál

Cikkek a trianon aktában

Lucian Boia román történész szerint nem lehet arra kötelezni a magyarokat, hogy örvendjenek a trianoni döntésnek.

A Trianoni Szemle szellemisége és irányultsága a fontos, amelyet mi bátran vállalunk, akár támogatják azt, akár nem – nyilatkozta a Történelemportálnak Szidiropulosz Archimédesz. A lap főszerkesztőjétől megtudhatjuk azt is, lát-e esélyt arra, hogy a kezdeményezésüket siker koronázza.

Nem elég, ha állandóan fájdalommal, könnyek között, lehajtott fejjel és sóhajtozva emlegetjük, mi történt 93 évvel ezelőtt, ha arról egy gondolatunk sincs, hogy ma mit kellene tennünk. (Szentesi Zöldi László jegyzete)

Alexandru Vaida-Voevod

A Romániát képviselő egyik delegátus, Alexandru Vaida-Voevod emlékiratai azért fontosak, mert eligazítják a párizsi konferencia zűrzavarában tájékozódni vágyót. Kevés szó esett a magyar békeszerződés aláírásáról a konferencián, amelyen Magyarország még csak nem is képviseltethette magát.

A cseh megszállók egyik elsőrendű feladatuknak a magyar nemzetiségű egyházfők eltávolítását tekintették, Fischer-Colbrie Ágost kassai püspök kivételével valamennyi püspök lemondását kívánták.

Gróf Teleki Pál híres Vörös térképe nem tudta ugyan megváltoztatni a határokat a párizsi konferencián, de a készítéséhez alkalmazott módszer számára nemzetközi elismerést hozott.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!