Történelemportál

Cikkek a Műemlék rovatban

Az Árpád-vonal alagútjainak nagy része a mai napig sértetlen maradt. Több próbálkozás történt már a fejújítására, például borozóként is hasznosították volna, a jelenlegi vállalkozó turistalátványosságot szeretne kialakítani a bunkerrendszerből.

Vác középkori német lakosságának állít emléket a néhány hete megnyílt kiállítás. Nem csak a bemutatott tárgyak érdekesek, de maga a kiállítóhely is, hisz jó öt méter mélyen a belváros alatt van – írja a műemlékem.hu.

Átadták szerdán a teljesen felújított Madách-kastélyt, Madách Imre szülőházát, ahol Az ember tragédiáját is írta. Az egyik legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyet három év alatt újították fel, 3-4 hónap még, mire látogatható lesz.

Bár a műemlékeket szeretők többsége joggal borzad a falfirkáktól, akadnak olyanok, amelyeket a tartalmuk vagy az idő valódi értékké tesz. Néhányat mutat be a teljesség igénye nélkül a műemlékem.hu magazin.

A krasznahorkai vármúzeumot is működtető Betléri Kastélymúzeum igazgatójának tájékoztatása szerint a 2012. márciusi tűzvészben megrongálódott műemlék idén sem fogad látogatókat.

Műemlékvédelmi szempontból egyedülálló sikertörténetnek számít az egyetlen hazai kastélysziget, az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyegyüttes és park teljes helyreállítása.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!