Történelemportál

Mesebeli kastély a senkiföldjén

Rovatok: Műemlék

Műemlékvédelmi szempontból egyedülálló sikertörténetnek számít az egyetlen hazai kastélysziget, az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyegyüttes és park teljes helyreállítása. Egy kilencszázmilliós, az új Széchényi-terv keretében, főként európai uniós támogatásból megvalósuló projektről van szó, amelyből a magyar állam is kiveszi a részét néhány millió forinttal.

az edelényi L’Huillier–Coburg-kastély (fotó: Labáth Gábor, keptar.oszk.hu)

A kastély – és a mi mögötte van

A hivatalosan Edelényi Kastélysziget Kulturális-turisztikai Központ II. fejlesztési ütem elnevezésű beruházás kiemelt állami projekt. Érinti többek között Magyarország hetedik legnagyobb kastélyának végleges rekonstrukcióját, országos és európai hírű műkincsek fogadását és bemutatását, időszaki kiállítótermek, múzeumpedagógiai terek kialakítását, kastélyfoglalkozások létrehozását gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A múzeumi műtárgyprogram beindításaként a kastélyban helyeznék el a Szépművészeti Múzeum Rhédey–Esterházy-pannósorozatát és a Nemzeti Múzeum Habsburg uralkodókat ábrázoló 18. századi portrésorozatát.

Még 2009-ben, szintén uniós forrásokból kezdődött meg a kastély felújítása, melyet igencsak késleltetett az árvíz. Az akkori 2,2 milliárdos projekt tartalmazta az udvar parkosítását, a fogadótér és a vizesblokk kialakítását, a hídépítést a parkoló terület és a kastélysziget között, továbbá a fő- és a két melléképület homlokzati és belső területeinek helyreállítását. Az idén megkezdett munkálatok várhatóan 2013 nyarán fejeződnek be. Tartalmazzák többek között a 19. századi angolparkhálózat visszaállítását, a kastélysziget körbejárhatóvá tételét, fahíd építését az „óváros” és a sziget között, szökőkút emelését a Holt-Bódván.

„Romos kastélyból megtartó örökséget teremteni, a keleti országrész Eszterházát” – ez a beruházás értékőrző üzenete a kora barokk építészet hazai kiemelkedő emlékének felújítására. Az Edelényi-kastély ritkasága, hogy az ország legnagyobb összefüggő falképtárával és rokokó freskóegyüttesével büszkélkedhet. A kastély 1716 és 1730 között épült báró L’Huillier Ferenc János megbízásából Giovanni Battista Carlone egri püspöki építész tervei alapján. Több tulajdonosváltást követően az utódok nélkül elhunyt Dessewffy Ferenc halála után az uradalommal együtt a kincstárra szállt. A 19. század elején egy bizonyos Szász-Coburg-Gothai Ferdinánd György herceg vásárolta meg a birtokot. A Coburg-család nagyszabású átépítési munkálatai során alakult ki az edelényi kastélyegyüttes mai arculata impozáns belső udvarral. Az 1920-as évek második felében az elsők között került állami tulajdonba, az épület 1928-tól az Igazságügyi Minisztérium felügyelete alá tartozott.

A teljes körű felújítás impozáns tervei között szerepel a védnöki hálózat kiépítése magyar és nemzetközi művészek részvételével. Egyelőre még csak elképzelés, hogy Károly walesi herceget kérik fel fővédnöknek. A brit uralkodócsalád mellesleg származási helyéről, Szász-Coburgról angolosította nevét Windsorra.

A kistérség befektetőket keres!

Ahhoz, hogy az Edelényi-kastélysziget kulturális és turisztikai célpontként, egy elmaradott régió húzóerejeként működjön, az elsődleges feladat a térség felzárkóztatása lenne. Településfejlesztés, megfelelő infrastruktúra kialakítása nélkül ugyanis kevés esély van arra, hogy Edelény bekerüljön az ország kulturális vérkeringésébe. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nemcsak hazánk, de Európa egyik legszegényebb térségéről van szó. Az itt élőknek szinte semmi sem ad reményt a maradáshoz. Az emberek jelentős része nagyon nehéz sorban, mélyszegénységben, nyomorban él. Edelényben negyvenszázalékos a munkanélküliség. A lakosság döntő többsége teljesen szakképzetlen, jelentős része nem végezte el a nyolc osztályt sem. Molnár Oszkár polgármester elmondása szerint hosszú távon nem megoldás az adománybankon keresztüli adománygyűjtés.

– Mindenki várja a polgármestertől, hogy teremtsen munkalehetőséget, de nem tud. Hosszú évtizedes tapasztalat, hogy ebbe a régióba senki sem akar befektetni – állítja Molnár Oszkár. Véleménye szerint olyan gazdasági, pénzügyi és adókörnyezetet kellene teremteni állami szinten, hogy amelyik vállalkozás Magyarországra jön, csak és kizárólag az elmaradott régiókban kaphasson adókedvezményt. – A kastély az átadás után körülbelül húsz embernek fog munkát adni, ez nyilván nem sok, bár ebben a térségben minden munkahely rendkívül sokat számít. Nem is ez lenne a legfontosabb hozadéka a kastélynak, hanem a hozzáadott érték. Sajnos a város nincs felkészülve, nincsenek olyan tőkeerős vállalkozóink, akik kereskedelmi szálláshelyet tudnának létesíteni éttermekkel, ajándékboltokkal, kávéházakkal – közli a polgármester.

A város életét máris megváltoztatta, hogy a kastélypark mögötti részen működő sporttelepet a sziget kialakítása során ki kell költöztetni és máshová telepíteni. A pénz, amit az edelényiek az államtól kapnak, mai ismeret szerint nem lesz elég az új sporttelep felépítésére.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!