Történelemportál

Cikkek a kastély aktában

Műemlékvédelmi szempontból egyedülálló sikertörténetnek számít az egyetlen hazai kastélysziget, az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyegyüttes és park teljes helyreállítása.

Felelőtlen tarlóégetés okozhatta azt a tüzet, amely átterjedt a köznyelvben Kornis–Rákócziként emlegetett radnóti kastélyra. A Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegyétől korábban államosított műemlék restitúciója továbbra is várat magára.

A felújítandó kastélyban egyrészt korhűen berendezett enteriőrök lesznek, részben pedig történeti emlékszobák: például az Erkeleknek, de emlékszobát kapnak az aradi vértanú tábornokok is.

A napokban fejeződött be a műemlékvédő tábor Horgoson. A diákok munkája rendkívül hasznos volt, ám hivatalosan mégsem ismerik el – írja a műemlékem.hu magazin.

Mivel van is, nincs is gazdája, komoly veszélybe került a sárközújlaki Vécsey-kastély, amelynek állapota egyre rohamosabban romlik – írja a Szatmári Magyar Hírlap.

Ugyan az elmúlt hónapok szédítő felújítási ütemét ismerve azt gondolnánk, hogy a gödöllői kastély teljes egészében megújult, ám eddig valójában alig több mint a felét állították helyre – írja a műemlékem.hu magazin.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!