Történelemportál

Gödöllői kastély: a fele már kész van

Rovatok: Műemlék

Ugyan az elmúlt hónapok szédítő felújítási ütemét ismerve azt gondolnánk, hogy a gödöllői kastély teljes egészében megújult, ám eddig valójában alig több mint a felét állították helyre – írja a műemlékem.hu magazin.

gödöllői kastély

„Most a legfontosabb a magyar uniós elnökség zavartalan lebonyolítása, ám annak elmúltával, ha megismerjük, milyen szándékai vannak hosszú távon a kormányzatnak a műemlékkel, folytatni kellene a felújítást, hiszen akad bőséggel munka” – mondta el a műemlékem.hu-nak Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója. Hozzátette: az elkövetkező hat hónapban tárgyalóhelyszínként szolgáló lovarda, illetve pihenőtérként hasznosított barokk istálló felújításával a kastély tereinek több mint fele megújult, ami hatalmas előrelépés a két évvel ezelőtti huszonöt százalékhoz képest.

A kastély rehabilitációja 2009. július elsején vett lendületet, amikor elkezdődött a Rudolf-, illetve Gizella-szárny, valamint a kastélypark rehabilitációja. A munka idén nyári befejeztével több mint 1800 négyzetméterrel gazdagodott a műemlék látogatható területe. A lovarda és a barokk istálló 1635 négyzetméterét idén augusztus 30-án vette át a kivitelező, s mára ezek a terek is teljességgel megújultak. Felújították az egykori Horthy-bunkert is, ám azt (miután kiállítást rendeznek benne) csak 2011. második felében nyitják meg a látogatók előtt.

gödöllői kastély

„A kastély megújulásával kapcsolatban meglepetésre is készülünk az uniós tagállamokból érkező vendégek számára” – fűzte hozzá az igazgató. „Egy folyosói kiállításon mutatjuk be a műemlék épület elmúlt két évtizedét, hogy milyen elkeserítő állapotból sikerült megvalósítani a helyreállítást. Természetesen ez a tárlat is bebizonyítja a döntéshozóknak, hogy jó helyre kerültek a felújításra elnyert uniós pályázati összegek.”

A gödöllői kastély felújítása azonban koránt sincs még készen. Helyreállításra vár az egykori muzsikus szárny, a narancsház, a sörház és kocsiszín, a főudvarmesteri épület, valamint a most felújított barokk istálló folytatásában álló márvány istálló is.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!