Történelemportál

Veszélyben a sárközújlaki Vécsey-kastély

Rovatok: Műemlék

Mivel van is, nincs is gazdája, komoly veszélybe került a sárközújlaki Vécsey-kastély, amelynek állapota egyre rohamosabban romlik. Egy ideje szabadon lehet ki-be járni a sárközújlaki Vécsey-kastélyba. No nem a külföldi turistacsoportok tesznek itt egyre sűrűbben látogatást, hanem a nemkívánatos bámészkodók, akik sajnos nem csak bámészkodnak, hanem törnek-zúznak.

a sárközújlaki Vécsey-kastély (fotó: szatmar.ro)

a sárközújlaki Vécsey-kastély (fotó: szatmar.ro)

A Szatmári Magyar Hírlap munkatársának sem volt komoly megpróbáltatás bejutni a megye egyik legértékesebb műemlék épületébe kedd délelőtt: csak be kellett másznia a kitört, sarkából kiszedett földszinti ablakon. A folyosókon és termeken végigsétálva aztán lehangoló látvány tárult a szemünk elé: mindenütt betört ablakok, összetört, a fedett udvarra kihajigált székek, beázó mennyezet, betört cserépkályhák. Pár éve még ép állapotban volt az emeleten található két, régi bútordarab is: ma már ezek vitrinjeit is betörték, ajtóikat lefeszítették. Miközben több éve hangulatos bált szervezett itt a városi RMDSZ-szervezet, ma ezt már nem lehetne megtenni, az ingatlan lehangoló állapota miatt.

Sebesi János polgármester elmondása szerint sajnos a város önkormányzatának nem áll módjában a kastélyra összegeket fordítani, lévén hogy az épület a Szatmár Megyei Ifjúsági Igazgatóság tulajdonában van. Utóbbi intézménynek már voltak tervei a rendbetételt illetően, azonban úgy tűnik: addig, míg nem tisztázódik a visszaigénylés ügye, erre nem fog sor kerülni. Amint az immár köztudott, a volt tulajdonos fia, gróf Sztáray Mihály peres eljárás útján kérte vissza a Vécsey-kastélyt, azonban félő, hogy ha vissza is kapja, egy romhalmazt kell a tulajdonába vennie.

A kastély tíz évvel ezelőtt még jó állapotban volt, akkor kellett volna az illetékeseknek megmenteniük, lépniük: végül is a tulajdonjog körüli vita (nem lehetett tudni egy időben, hogy a helyi önkormányzaté vagy a megyei ifjúsági intézményé) vezetett oda, hogy ma fennáll a veszélye annak, hogy eltűnjön az 1760-as években létesült kastély. Az az épület, amelytől mind a helyi, mind a megyei vezetők a környék idegenforgalmi fellendülését remélték egy időben.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!