Történelemportál

Nem támogatják a diákok műemlékvédő munkáját

Rovatok: Tallózó

A napokban fejeződött be a műemlékvédő tábor Horgoson. A diákok munkája rendkívül hasznos volt, ám hivatalosan mégsem ismerik el – írja a műemlékem.hu magazin.

„Sajnos ez a fajta tevékenység, vagyis egy történelmi épület felmérése, állapotának rögzítése s a kisebb, állagmegóvó munkák nem számítanak a termelő vállalkozások tevékenységei közé. Azok a nonprofit szervezetek, önkormányzatok, akik ilyen jellegű táborokat szerveznek, illetve szerveznének, nem támogathatók a szakképzési hozzájárulásra szánt összegből, így az általuk szervezett műemléki jellegű szakmai gyakorlatok költsége nem igényelhető vissza a szakképzési alapból” – mondta el a helyszínen a műemlékem.hu-nak Vízi György, a szervező Porta Speciosa Egyesület elnöke. Hozzátette: az iskolák ugyan beszámítják szakmai gyakorlatként, ám mivel nem kapcsolódik hozzá állami finanszírozás, az ilyen táborokat – amelyekre nagyon nagy a túljelentkezés – csak pályázati forrásokból lehet megszervezni. A jelenlegi szabályozás szerint az ipari vállalkozások kapnak állami támogatást, ha szakképzésben tanuló diákot alkalmaznak szakmai gyakorlatra, ám a civil szervezetek nem.

A Kárász család 18. század végén épült horgosi kastélyában tizennégy középiskolás és egyetem előtt álló fiatal dolgozott tíz napon át. Az ellátásukhoz szükséges 1 millió 200 ezer forintot pályázaton nyerte el a Porta Speciosa Egyesület. A Bácskából és Magyarországról érkező diákok szinte az utolsó szögig felmérték az épületet, s emellett megtisztították a területet az elvadult növényzettől. A szerb műemlékvédő hivatal illetékesei is meglátogatták őket, akik rendkívül hasznosnak értékelték a munkájukat, hiszen az alapja lehet a kastély későbbi helyreállításának.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!