Történelemportál

Cikkek az Emlékmű rovatban

Több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja fölé a Járdányi Paulovics István Romkertben Szombathelyen. A tervek szerint 2020 tavaszára megvalósuló beruházás támogatási szerződését szerdán írta alá a szombathelyi városházán Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere, valamint Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának vezetője. Puskás Tivadar […]

Április 4. hosszú ideig volt nemzeti ünnep: erre a napra datálta a szovjet hadvezetés Magyarország teljes meghódítását. A gellérthegyi Felszabadulási emlékművet (mai nevén: Szabadság-szobor) 1947. április 4-én avatták fel.

Ünnepélyes külsőségek között avatják fel ma Mária román királynő új szobrát Nagyváradon. A trianoni országvesztésben kulcsszerepet játszó nő szoboralakját a nyakánál fogva emelték a talapzatra néhány nappal ezelőtt a Bémer téren.

1902. október 12-én, 110 évvel ezelőtt avatták fel Fadrusz János Mátyás-szobrát Kolozsváron. Trianon után a magyar megmaradás ikonjává vált alkotás ma is Kolozsvár és nemzetünk egyik szimbóluma.

A Maglódi Sebő Ödön Túratársaság és a Borospataki Skanzen Panzió keresztet állít szombaton délelőtt az Ugra-tetőn. 2007 óta minden évben megszervezik a Sebő Ödön-emlékkirándulást a Gyimesekbe a néhai hadnagy tiszteletére.

Csepel újjáalapításának háromszázadik évfordulóján országzászlót avatott Németh Szilárd, a kerület polgármestere és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Átadták a díszpolgári kitüntetéseket is.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!