Történelemportál

Visszaállítják az Ugra-tetőn Sebő Ödön keresztjét

Rovatok: Emlékmű

Keresztet állítanak szombaton délelőtt az Ugra-tetőn. A kezdeményezők, támogatók a Maglódi Sebő Ödön Túratársaság és a Borospataki Skanzen Panzió. Reggel kilenc órakor tartják a gyülekezőt a Borospataki Skanzen Panziónál, ahonnan gyalogosan mennek ki az Ugra-tetőre. A tetőn délelőtt 11 órakor kezdődik a szertartás. A keresztet Berszán Lajos katolikus lelkipásztor szenteli fel, közreműködik Antal Tibor népdalénekes, aki katonadalokat énekel. A helyszín terepjáróval is megközelíthető az Ugrapataka völgyén.

Sebő Ödön 1942 decemberében végzett a Ludovikán, ahonnan a gyimesi 32. határvadász zászlóaljhoz került. „Mivel az évfolyam 252 főből állott, én pedig a kettes rangszámmal végeztem, oda helyeztek, ahová kértem. Gyimesfelsőlokra kértem magamat” – olvashatjuk A halálra ítélt zászlóalj című önéletírásából. A könyvben beszámol a maroknyi csapat 1944 szeptemberében vívott hősi küzdelméről, amikor is három hétig sikeresen védték a határt a szovjet túlerővel szemben.

E könyv ihlette a maglódi Jákfalvi Pétert, hogy 2007-ben létrehozza a Maglódi Sebő Ödön Túratársaságot. Azóta minden évben megszervezik a Sebő Ödön-emlékkirándulást a Gyimesekbe, a néhai hadnagy tiszteletére. Az útvonalakat a gyalogtúrázást, sízést kedvelő hadnagy regénye alapján jelölték ki mindig. A keresztről is az önéletrajzi írásból tudtak. „Gáborok-patakán indultam felfelé (…) a térkép szerint egy keresztnek kellett volna következni a gerincen, de bárhogy tekergettem is a nyakam, nem találtam meg. (…) eltávolíthatták, mégpedig nem jóindulatból… Megfogadtam, hogy mihelyt módom lesz rá, a keresztet vissza fogom állítani a helyére” – olvashatjuk könyvében. Ugyanonnan megtudjuk, hogy vissza is állították a keresztet: „Húsvétkor eljött a tavasz, ideje volt beváltani a feszületre vonatkozó ígéretünket is. Ezért egy nap erre az apahavasi lejtőre rendeztünk menetgyakorlatot, fejszével és fűrésszel. A székely legényeket nem kellett tanítani erre a munkára; mire felocsúdtam, már készen állt a kereszt és rajta a felírás: »Sebő hadnagy keresztje«…”

Az emléktúrázók mindig keresték a keresztet, de nem találták, végül rábukkantak a csonkjára. „A 2007-i első túráról azt hittük, megismételhetetlen. Azóta ötször sikerült megismételnünk, kibővült társasággal, változó útvonalakon. Többször kerestük azt a bizonyos keresztet az Ugra-tetőn, de már nem volt meg. Végre tavaly Kákonyi András térképész túratársunk és Molnár Szabolcs, a völgybéli panzió (Borospataki Skanzen Panzió) vezetőjének – segítségével megtaláltuk a csonkját. Molnár Szabolcs vállalta, hogy a keresztet elkészítteti, a maglódi iparművész, Somogyváry Misi bácsi tervei szerint” – mondta el Jákfalvi Péter.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!