Történelemportál

Országzászló-avatás Csepelen

Rovatok: Emlékmű

Csepel újjáalapításának háromszázadik évfordulóján országzászlót avatott Németh Szilárd, a kerület polgármestere és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Átadták a díszpolgári kitüntetéseket is.

Kövér László Csepel központjában, a Szent Imre téren elmondott beszédében hangsúlyozta: egy közösség, egy nemzet reménye a jövőre akkor múlik el, amikor a múltját veszíti el, ezért szerinte a csepeliek az egységes magyar nemzetet jelképező új emlékmű felállításával nem az idővel kívánnak dacolni, egyszerűen csak újra kifejezik és megélik a magyarok összetartozásának természetességét.

„Az idő nem jár visszafelé, így a történelmi Magyarországot sem tudja újrateremteni” – mondta Kövér László, kiemelve, hogy „elődeink óriási erőfeszítések árán, tehetségükkel, szorgalmukkal, élni akarásukkal újjáépítették a megfojtásra ítélt országot”, aminek köszönhetően később „mindig össze tudtuk szedni magunkat, mindig fel tudtunk állni.”

Németh Szilárd a városrész múltjának felidézésével kezdte beszédét, mint mondta, a törökdúlást követően, háromszáz évvel ezelőtt e napra keltezték Csepel újjáalapítási okiratát. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy Csepel története ennél régebbre nyúlik vissza, hiszen nevét Árpád fejedelem főlovásza után kapta, 973-ban pedig már fejedelmi székhelyként említik. Hangsúlyozta továbbá, hogy az újjáépítést követően Csepelen valósult meg a magyar hadiipar hőskora, amivel a település a nemzeti modernizáció egyik központjává vált. Kiemelte, Csepel Weiss Manfrédnak köszönheti a legtöbbet, hiszen az ő hatására vált a magyar ipar egyik legjelentősebb centrumává. A polgármester az időben tovább haladva Csepel érdemeként említette, hogy itt volt a nyilas uralom elleni egyetlen tömegtüntetés, 1956-ban itt tartottak ki legállhatatosabban a szovjetek ellen a felkelők.

Az országzászló-emlékművet a beszédeket követően a csepeli lelkészi kör szentelte fel és áldotta meg. Az ünnepségen adták át a díszpolgári kitüntetéseket. Csepel díszpolgára lett Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Kovács István szabadfogású birkózó világbajnok, olimpiai bronzérmes, Lacza Márta és Dékány Ágoston, grafikus és festőművész házaspár, Laurencz László kézilabda-mesteredző, Radics Béla rockzenész (posztumusz), Dr. Sárdy József gyermekorvos (posztumusz), Szegedi Lujza tanárnő és Vezér Endre helytörténész. Ezt követően a 813. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat tett fogadalmat. A rendezvényt a Csepeli Auth Henrik Fesztivál-fúvószenekar koncertje zárja a Királyerdei Művelődési Házban, Péntek János vezényletével.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!