Történelemportál

Látogatható az Európában egyedülálló Árpád-vonal

Rovatok: Műemlék

Az alagutak nagy része mind a mai napig sértetlen maradt. Több próbálkozás történt a fejújítására, például csiperkegombát szerettek volna termeszteni benne, mások borozóként hasznosították volna, a felújított részeket azonban rendre kirabolták. A jelenlegi vállalkozó igazi turistalátványosságot szeretne kialakítani a bunkerrendszerből.

az Árpád-vonal egyik felújított alagútjaA Magyar Királyi Honvédség a 2. világháború előtt Árpád-vonal néven védelmi vonalat épített ki a Kárpátokban. Minden járható völgyben bunkereket építettek, ahonnan tűz alá lehetett venni az utakat. Az Árpád-vonal központi építménye a felsőgerebeni alagútrendszer.

A rendszer kétszintes, a felső 35, az alsó 55 méter mélyen húzódik másfél kilométer hosszan. Ez egy bázis volt azoknak a katonáknak, akik a fenti géppuskafészkekben vagy a futóárkokban teljesítettek szolgálatot. Négy kisebb alagúton keresztül lehetett eljuttatni hozzájuk a lőszert – fejtette ki a Híradónak Ivan Scserbej idegenvezető. A bunkerrendszer egyedülálló Európában. A szovjeteknek soha sem sikerült rohammal elfoglalniuk.

Egy magyarnak büszkeség ezeken a folyosókon végigmenni, mivel a nem is oly régi múltunk köszön vissza, amikor egy megtépázott magyar állam képes volt egy ilyen volumenű beruházást levezényelni – fogalmazott a beregszászi id. Kész Géza.

A bunkerrendszer egy része beomlott. A tervek szerint azt is rendbe teszik, akárcsak a földfelszíni futóárkokat. Ha elkészül, eredeti formájában lehet majd megtekinteni az Árpád-vonal felsőgerebeni védelmi rendszerét.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!