Történelemportál

Átadták a felújított Madách-kastélyt Alsósztregován

Rovatok: Műemlék

Átadták szerdán Alsósztregován a teljesen felújított Madách-kastélyt, Madách Imre szülőházát, ahol Az ember tragédiáját is írta. Az egyik legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyet három év alatt újították fel mintegy másfél millió euróból, részben az Európai Unió támogatásával, egy magyar-szlovák, határon átívelő együttműködési projekt keretében.

Madách-kastély, Alsósztregova (fotó: Somogyi Tibor)

Az ünnepélyes átadón Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közgyűjteményi főosztályának vezetője, valamint Jana Motyčková, a szlovák kulturális tárca művészeti szekciójának főigazgatója bemutatta és méltatta a projektet, valamint hangsúlyozta a példamutató együttműködést a két fél között.

Vígh Annamária kiemelte: ahhoz, hogy a kastély újjászülethessen, hosszú évek kitartó munkája vezetett, de a legnagyobb kihívások csak az átadást követően várják a projekt résztvevőit. “Madách Imre fizikai és szellemi hagyatéka méltó megjelenési helyet kapott, de még meg kell újulnia a kiállításnak is” – emelte ki. Hozzátette: meg kell mutatni a világnak, hogy érdemes ide eljönni.

Madách Imre síremléke (fotó: Somogyi Tibor)

emléktábla (fotó: Somogyi Tibor)

Jana Motyčková rámutatott: a kastély közös felújítása annak bizonyítéka, hogy a művészet nem elválasztja, hanem összeköti a két országot és a két nemzetet.

Jarábik Gabriella, a Madách-kastélyt gondozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója további terveikről az MTI-nek elmondta: az ünnepélyes átadást a kastély műszaki átadása követi, erre mintegy két hónap áll rendelkezésükre. Terveik szerint 3-4 hónapon belül a kastélyban elhelyezik a már megvásárolt műtárgyakat és korabeli bútorokat, ezt követően az emlékhely már látogatható lesz. A hivatalos megnyitót Jarábik Gabriella szerint várhatóan októberben, a Madách életét és munkásságát bemutató átfogó kiállítás elkészülte után tarthatják meg.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!