Történelemportál

Cikkek a Visszapillantó rovatban

Épp csak a Munkásőr induló katonai zenekaros kísérete hiányzott a Honvédelmi Minisztérium delegációjának egy évvel ezelőtti felvonulásához a Fiumei úti sírkertben, amely során a karhatalmisták és a kommunista diktatúra katonai vezetői előtt tisztelegtek a szaktárca intézményének tagjai.

Száz évvel ezelőtti bejegyzés Farkas János honvéd tizedes naplójából.

„Az aranyvonatjárás nem parádé, és a nagyváradi Szent László-napok nem külső ünnepségek, hanem hatalmas figyelmeztetők arra, hogy a közel ezer esztendős magyar kereszténységnek örökös küzdelmet kell folytatnia létéért.” (Képes Vasárnap, 1942. május 5.)

Ismerje meg a horvát történelem, kultúra és tudomány kiválóságait!

E csokorba szedett néhány jelentősebb esemény bepillantást enged a horvát történelem utóbbi 1100 évébe. (A Nagy Magyarország történelmi magazin hamarosan jelentkező nyári száma a horvátok történetével és a nyolc évszázados horvát–magyar együttéléssel foglalkozik.)

Alexandru Vaida-Voevod

A Romániát képviselő egyik delegátus, Alexandru Vaida-Voevod emlékiratai azért fontosak, mert eligazítják a párizsi konferencia zűrzavarában tájékozódni vágyót. Kevés szó esett a magyar békeszerződés aláírásáról a konferencián, amelyen Magyarország még csak nem is képviseltethette magát.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!