Történelemportál

Cikkek a rendszerváltás aktában

Megnyitották az székelyudvarhelyi Művelődési Ház kiállítótermében a Rendszerváltás Kor-képek 1989–1994 című nívós fotókiállítást, melynek témája a címben jelzett korszakváltó történések képi lenyomata.

A „történelem szemétdombjára” hullnak a vörös csillagok és a kommunista múlt más letűnt ereklyéi az Emlékpont Múzeum új időszaki kiállításán. Egyedi installációval és fotósorozattal idézik fel a hódmezővásárhelyi közintézmény munkatársai a rendszerváltás egyik legemlékezetesebb helyi eseményét a néhány nap múlva nyíló tárlaton.

1990. március 25-én tartották 45 esztendő után az első szabad választást. Ekkor váltak el végérvényesen a különféle ellenzéki csoportok útjai, az ezekben a hónapokban kialakult politikai-világnézeti törésvonalak máig meghatározzák a magyar politikai életet.

Húsz évvel a rendszerváltás legnagyobb politikai botránya, a Dunagate után, akkor, amikor még mindig az ügynökügyek kísértenek nap mint nap, érdemes visszatekintenünk az 1990-ben történtekre. Megér néhány sort az ÁVH-ként beáldozott III/III ténykedése, vagy maga a kérdés, hogy kik kaphatták meg a titkos információkat a Kádár-rendszer létező vagy nem létező „ellenségeiről”. Drucza Attila cikke.

Noha már húsz év telt el a romániai rendszerváltás óta, még mindig nézeteltérések, sérelmek okozója. A két évtizede lezajlott román kommunista hatalom bukása volt az egyetlen Közép- és Kelet-Európában amely erőszakos úton, forradalom és sok emberáldozat árán jöhetett létre.

Kelet- és Közép-Európa rendszerváltásai címmel látható fotókiállítás csütörtöktől a Petőfi Csarnokban; Horváth Ernő egykori szabadúszó fotós felvételei személyes, emberközeli pillanatokon keresztül mutatják be az 1989 és 1991 közötti időszak összes fontosabb politikai eseményét.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!