Történelemportál

Konferencia a romániai rendszerváltásról

Rovatok: konferencia

Noha már húsz év telt el a romániai rendszerváltás óta, még mindig nézeteltérések, sérelmek okozója. A két évtizede lezajlott román kommunista hatalom bukása volt az egyetlen Közép- és Kelet-Európában amely erőszakos úton, forradalom és sok emberáldozat árán jöhetett létre.

Forradalmi tömeg 1989. december 17-én Temesváron

Forradalmi tömeg 1989. december 17-én Temesváron

Noha már húsz év telt el a romániai rendszerváltás óta, még mindig nézeteltérések, sérelmek okozója. A két évtizede lezajlott román kommunista hatalom bukása volt az egyetlen Közép- és Kelet-Európában, amely erőszakos úton, forradalom és sok emberáldozat árán jöhetett létre, viszont ennek okai és teljes története még ma sem ismertek, fejtette ki Stefano Bottoni, az MTA tagja a hétvégén Kolozsváron, az Adatbank Café első ízben megtartott konferenciáján.

Az olasz származású fiatal történész előadása csak egyike volt azon prezentációknak, amelyek a kolozsvári Iskola Alapítvány székházában zajló első Adatbank Café konferenciasorozaton elhangzottak.

A sokak által ismert fiatal történész szerint a romániai rendszerváltás lényeges mozzanatairól még ma sincs világos képe sem a történészeknek, sem az ország polgárainak: semmilyen bizonyítható magyarázat nincs arra, hogy miért is halt meg a forradalom után is több mint ezer román állampolgár. De a sokat vitatott „terroristák” kilétéről sem tudunk semmi bizonyosat, mondta Bottoni.

„A forradalom egységes megítélése nem lehetséges anélkül, hogy ismernénk ezeket a lényeges pontokat a román forradalom történetéből. Egyes történészek véleménye szerint 1989-ben Romániában valóban forradalom zajlott le, azonban a forradalom vívmányai hamar elsikkadtak és más fordulatot vettek. Mások azonban egyszerű államcsínyként értelmezik a húsz évvel ezelőtti folyamatot, amely a kommunista hatalomátmentést szolgálta. A történészek feladata tisztázni ezeket a kérdéseket” – hangsúlyozta Stefano Bottoni, aki úgy gondolja, hogy a tények jobb ismerete csökkentheti idővel a forradalom érzelmi alapú megítélését és az emberek sérelmeit ezzel kapcsolatban.

Az Erdélyi Magyar Adatbank első ízben megrendezett konferenciája az Amerikai Egyesült Államokban rendkívül befolyásosnak számító ted.com honlap mintájára egy olyan on-line konferencia kíván lenni, ahol erdélyi magyar és román értelmiségiek oszthatják meg víziójukat, véleményüket fontos és időszerű témákról, aktuális tudományos eredményekről.

A két nap leforgása alatt több erdélyi magyar író és különböző tudományos szakterületek kutatói osztották meg egymással és az érdeklődő közönséggel gondolataikat, legfrissebb kutatási eredményeiket.

A szervezők bevallása szerint, a konferencia célkitűzése, hogy a tudományos témákat taglaló előadások az internetes felület révén ne csak a szakemberek szűkebb rétegéhez, hanem a minél szélesebb közönséghez is eljuthassanak. Az Adatbank Café készülő honlapjára fel fognak kerülni az előadások kétnyelvű szövegei és a konferencián rögzített kép és hanganyagok is helyet kapnak majd a világháló felületén.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!