Történelemportál

Kor-Képek: a rendszerváltás pillanatai Székelyudvarhelyen

Rovatok: Kiállítás

Megnyitották az székelyudvarhelyi Művelődési Ház kiállítótermében a Rendszerváltás Kor-képek 1989–1994 című nívós fotókiállítást, melynek témája a címben jelzett korszakváltó történések képi lenyomata. A Magyar Távirati Iroda korabeli fotóanyagából való válogatás képezi a reprezentatív tárlat anyagát. Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, illetve Belénessy Csaba, az MTI Zrt. stratégiai alelnöke nyitotta meg a kiállítást, előtte a ház igazgatója, Elekes Gyula szólt a népes közönséghez.

Fotó: Magyari Róbert - szekelyhon.ro

Fotó: Magyari Róbert - szekelyhon.ro

Tavaly ősszel kereste meg Hadnagy Miklós, a sepsiszentgyörgyi Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának igazgatója az udvarhelyi Művelődési Ház vezetőjét azzal a tervvel, hogy rendezzenek kiállítást a Rendszerváltás Kor-képek címmel, mely a magyarországi, 20 évvel ezelőtti történelmi pillanatokat, a rezsimváltás történetének alakítóit örökíti meg hiteles képekben.

Miután Tőkés László EP-alelnök egyébként is a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványosi Szabadegyetemre való meghívásának tesz eleget, nem maradhatott el az, hogy ő nyissa a kiállítást. Elismerését fejezte ki a szervezők, az MTI, a koordinációs központ, a Művelődési Ház előtt, hogy létrehozták ezt az eseményt. Ugyanakkor kiemelte, az időzítés éppen megfelelő, hiszen az idei magyarországi események bizakodást jelentenek annak tekintetében, hogy nemcsak rendszerváltozás, hanem rendszerváltás tanúi lehetünk. Politikai rendszerváltás szükségeltetik ahhoz, hogy újra egy nemzetként gondolkodhassunk. Felelevenítette az 1989–1994-es időszak döntő eseményeit, személyiségeit – a kor-képek kór-képek is, és ez a szójáték nem olcsó fogás akar lenni, mondta, hiszen a fotók hiteles tükörképei a szóban forgó időszaknak, melyben sajnos voltak súlyos veszteségek, véres események is. Belénessy Csaba MTI-alelnök úgy fogalmazott, megörökítésre érdemes korszak volt ez a magyarok számára. A fotók, a színes és fekete-fehér, különböző méretű felvételek túlmutatnak önmagukon, alkotásokként is élnek – beszédes mozaikok egy nemzet életéből.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!