Történelemportál

Történelmi kavalkád Székesfehérvár belvárosában

Rovatok: Hagyomány

Jövő hétvégén felvonulással indul a Történelmi kavalkád: augusztus 6-án, pénteken kezdődik a több hétvégén át tartó színes, hangulatos programsorozat, mely hívja és várja Székesfehérvár polgárait és vendégeit a Belvárosba.

történelmi kavalkád plakát

Szeptember végéig a hét utolsó három napján a koronázóváros történelmi alakjai, legendái elevenednek meg hagyományőrzők, lovagrendek és a Szabad Színház amatőr művészeinek előadásában. Az időutazás keretében történelmi interpretációs játékok, élőképek, vásári komédiák, interaktív, bevonó jellegű városvezetések segítik majd Alba Regia történelmi jelentőségének, középkori szerepének a megismertetését. A rendezvénysorozat célja, hogy élményszerű, átélhető formában mutassák be az egykori koronázóváros gazdag történelmi és kulturális örökségét.

A programokba bevonják a helyi vállalkozásokat is: az egyik papírbolt például a gyerekek jelmezkészítő foglalkozásaihoz ad alapanyagot, egy szakiskola tanműhelye pedig korona alakú, valamint a város egyik népszerű szobor figurája, Mujkó udvari bolond sapkáját formázó pereceket kínál majd a vendégeknek, s különféle nyársonsültekkel várják majd a vendégeket az éttermek is.

A város történelméhez – elsősorban Szent István életéhez – kötődő legendákat az Élő Képes Krónika rendezvény keretében a Szabad Színház amatőr színjátszói elevenítik fel úgy, hogy azok emlékeztessenek a krónikában megörökítettekhez. A jeleneteknél a különböző korokban jól bevált eszköztárral fognak dolgozni, használnak majd görög maszkokat, a görög terrakotta szobrokhoz hasonló bábokat. A programok kiegészítéseként nagy “csatákat” vívnak majd a lovagok, a kardforgatók, esténként pedig zenés produkciókat láthat a nagyérdemű.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!