Történelemportál

Cikkek a székesfehérvár aktában

Augusztus hétvégéin megelevenedik a múlt: bátor lovagok, kardforgatók, íjászok, csepűrágók, langaléta gólyalábasok, kobzos énekmondók, régi és újkori zenét játszó muzsikosok szórakoztatják a városlakókat és a Székesfehérvárra látogató turistákat.

Jövő hétvégén felvonulással indul a Történelmi kavalkád: augusztus 6-án, pénteken kezdődik a több hétvégén át tartó színes, hangulatos programsorozat, mely hívja és várja Székesfehérvár polgárait és vendégeit a Belvárosba.

Március 11-én, csütörtökön adják át Székesfehérváron a megújult Árpád-fürdőt. A szecessziós műemlék épület egyre romló állapota miatt sokáig a belváros egyik szégyenfoltja volt — írja a műemlékem.hu.

Mátyás királyt a székesfehérvári bazilikában koronázták meg, s ott is temették el bécsi halála után, 1490. április 6-án. Szarkofágját pajzs díszítette, amelyet a török megszállás elől sikerült előbb Sopronba, majd Bécsbe menekíteni, ahol a Burg fegyvertárába került. Amikor Napóleon 1805-ben elfoglalta a császári fővárost, a sereg a magyarok ereklyéjét magával vitte Párizsba.

Eredményt hirdettek a Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fejlesztésének építészi ötletpályázatán. Bár ideákból nem volt hiány, a több mint félszáz pályamunka egyike sem fog jelen formájában megvalósulni. Pedig tavasszal el kell kezdeni a munkát, különben elúszhat az uniós pénz — számol be róla a műemlékem.hu.

A Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fejlesztésére kiírt ötletpályázatra 53 pályamű érkezett. A munkákat később a közvélemény is megismerheti, ugyanis azokat a székesfehérvári Csók István képtárban kiállítják majd.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!