Történelemportál

Visszakerülhet Mátyás pajzsa?

Rovatok: Műkincs

Mátyás királyt a székesfehérvári bazilikában koronázták meg, s ott is temették el bécsi halála után, 1490. április 6-án. Szarkofágját pajzs díszítette, amelyet a török megszállás elől sikerült előbb Sopronba, majd Bécsbe menekíteni, ahol a Burg fegyvertárába került. Amikor Napóleon 1805-ben elfoglalta a császári fővárost, a sereg a magyarok ereklyéjét magával vitte Párizsba.

Mátyás pajzsaMátyás sírpajzsának hazahozatalát ma már nem csak a fehérvári civilek szorgalmazzák, s nem csupán Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató támogatja. Szekeres Imre párizsi látogatásán megtekintette a halotti pajzsot az Invalidusok fegyvertárában, és indítványozta, hogy kerüljön haza a sírpajzs, s beszélt a Hadtörténeti Múzeum vezetőivel is. Biztosan van erre esély, bár nehéz elhinni, hogy a franciák bármit örömmel visszaadnak, amit Napóleon rabolt. De küzdeni kell, hogy visszakerülhessen eredeti helyére, Székesfehérvárra, mondjuk az új múzeum avatására, például III. Béla sírmellékleteivel együtt.

III. Béla végakaratában Székesfehérvárt jelölte meg végső nyughelyeként, s bár a fehérvári bazilikában temettek el, földi maradványai az 1848-as feltárás után a budapesti Mátyás-templomba kerültek. Újratemetésének lehetősége időről időre felmerül.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!