Történelemportál

Átadják a megújult Árpád-fürdőt

Rovatok: Műemlék

Március 11-én, csütörtökön adják át Székesfehérváron a megújult Árpád-fürdőt. A szecessziós műemlék épület egyre romló állapota miatt sokáig a belváros egyik szégyenfoltja volt — írja a műemlékem.hu.

a székesfehérvári Árpád-fürdő

Több mint másfél évtizeden keresztül állt üresen — és egyre rosszabb állapotban — a székesfehérvári Árpád-fürdő, hiszen a szecessziós műemlék az új városi uszoda felépülése miatt elveszítette korábbi funkcióját. A tulajdonos Készpénz Zrt. 2004-ben vásárolta meg az épületet (a mellette álló Árpád-szállóval együtt), a felújítás két évvel ezelőtt kezdődött el. A helyreállításra és korszerűsítésre több mint 900 millió forintot költött el a cég.

Ugyan a fürdő épülete műemlék, értékes emlékeket rejtett alatta a föld is. A beruházást megelőző, öt évvel ezelőtti régészeti feltárásnál másfél tucat kutatóárkot nyitottak a szakemberek, s már az őskortól kezdve találtak leleteket. Előkerültek a római- és az Árpád-kor emlékei, valamint a középkori Székesfehérvárt védő egykori városfal maradványa. A török kori életről mázas tál töredékek és teáskanna árulkodott. A feltárás során XIX. században a telken álló épület alapfalaira is rábukkantak a szakemberek.

a székesfehérvári Árpád-fürdőA ma álló Árpád-fürdő a XX. század elején épült közfürdőnek, s 1905-ben nyitották meg a székesfehérváriak előtt. Medencéit az Árpád-forrás szénsavas vize táplálta. A húszas években bővítették ki az Árpád-szállóval, a távhőszolgáltatásra a negyvenes évek második felében kapcsolták rá. A felújított épület egyik éke a korhűen helyreállított kabinsor — amely behatárolja a viszonylag kis alapterületű fürdő befogadóképességét is. „Elméletileg 130 ember férne el a fürdőben, azonban csak hatvan darab kabin van. Így ha az együtt érkezők egy kabint is használnak, legföljebb száz vendéget tudunk majd fogadni egyszerre” — mondta el a tulajdonos Készpénz Zrt. ügyvezető igazgatója a műemlékem.hu-nak. Förhécz Imre hozzátette: a torlódás elkerülésére azt tervezik, hogy honlapot nyitnak a fürdőnek, amelyen percről percre nyomon lehet követni, hogy hány szabad kabin van, illetve telefonon is lehet majd belépőt foglalni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!