Történelemportál

Cikkek a székelyföld aktában

A kék-arany lobogó 2009 novembere óta Hargita megye hivatalos zászlaja. Mit kell róla tudni, és mi a helyzet a vörös-fekete zászlóval?

Erdélyben egykor negyven monostoruk volt a pálosoknak. Darvas Kozma József esperes kezdeményezésére a hargitafürdői, újonnan épített plébániára költözhetnének, hogy több évszázados szünet után ismét a székelyföldi hívek szolgálatába álljanak.

Orbán Balázs jellemzése Both-váráról A Székelyföld leírása című munkájában (1868).

Rejtett lőrések, ajtó- és ablaknyílások, többszáz éves falfestések és mintázatok, belső kút – többek között ezek azok a felfedezések, amelyek a csíkszeredai Mikó-vár felújításán dolgozó szakembereket is meglepték.

Újabb ásatásokba kezdtek a székelyudvarhelyi Jézus szíve kápolna belsejében és környékén, hogy eloszlassák az építmény kapcsán felmerülő kételyeket.

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel együttműködve A székelység története című alternatív tankönyv elkészítését tervezi VI–VII. osztályos diákok számára. A kiadványok elkészülte után, egyelőre opcionális tantárgyként ugyan, de tanítani fogják a székelység történetét.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!