Történelemportál

A vörös csillag a történelem szemétdombján

Rovatok: Kiállítás

A „történelem szemétdombjára” hullnak a vörös csillagok és a kommunista múlt más letűnt ereklyéi az Emlékpont Múzeum új időszaki kiállításán. Egyedi installációval és fotósorozattal idézik fel a hódmezővásárhelyi közintézmény munkatársai a rendszerváltás egyik legemlékezetesebb helyi eseményét a néhány nap múlva nyíló tárlaton.

emlekpont_a_valtozas_evei

„A változás évei 1988–90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése” című kiállítás az országban először próbál közgyűjteményi keretek között, egy tárlat által összefoglaló választ adni a húsz esztendővel ezelőtt lezajlott politikai változásokra. Az Emlékpont kiállításán korabeli felvételek, fotók, plakátok és számos újszerű megoldás segítségével teszik átélhetővé és a fiatal generáció számára is megérthetővé a rendszerváltó esztendők világát.

A kommunista rendszer bukásának egyik legmeghatározóbb eseménye volt Hódmezővásárhelyen, amikor 1989 szeptemberében a Sherpa Gmk tagjai jelképes, 1-1 forintos munkabér fejében alpin-technikával eltávolították a városháza tornyából azt a négy vörös csillagot, amelyek a magasból hirdették a szocialista berendezkedés mindenhatóságát. Az ipari alpinistáknak a kezdeményezők a nem túl magas munkadíjon felül egy ötágú csillag formájú tortával is kedveskedtek. A nem mindennapi műveletet Mágori Sándor fényképész mester örökítette meg, mely fotók az egyik leghangsúlyosabb részét adják az Emlékpont új időszaki tárlatának. A fotósorozaton a csúcstól a „porba hullásig” követhetik végig a csillagok útját a tárlatra ellátogatók.

Hullocsillag

Az állampárt bukásával a csillagok mellett más relikviák, mint például párttagkönyvek, kitűzők és zászlók is a „történelem szemétdombjára” kerültek. Ezt szimbolizálja majd az a csillag és a tanácsidőkből származó, a város szocialista címerével díszített zászló, mely szintén a kiállítás ezen részére kerül. A tárlat rendezői minden látogatótól várnak olyan a múlt rendszerre emlékeztető tárgyat és dokumentumot, mellyel gyarapíthatják a „történelem szemétdombját”.

„A változás évei 1988–90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése” című időszaki tárlat április utolsó napján nyílik az európai uniós forrásból, közel 200 millióból kibővült kiállítótérében, a Galériában.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!