Történelemportál

Cikkek a hódmezővásárhely aktában

Az 1919-es román megszállás civil áldozatai előtt tisztelegtek szerda este a Hódmezővásárhely határában emelt emlékműnél. 1919. július 25-én 56 embert lőttek agyon a románok, majd nemzetközi tiltakozásra túlkapásnak minősítették az esetet.

Az első magyarországi szamizdat kiadványnak tekinthető folyóirat, a Kép-Írás szerkesztője, a kommunista politikai rendőrség megfigyeltje, Dr. Vincze Ferenc tart rendhagyó tárlatvezetést az Emlékpont Megfigyelt művészet kiállításán július 25-én, szerdán 16 órától.

Korabeli fényképek, újságcikkek és dokumentumok, a szőlőművelés és a gyümölcstermesztés eszközei, valamint egykori könyvtárának néhány kiemelkedő jelentőségű, dedikált kötete lesz látható az Emlékpont legújabb, idősebb Gregus Mátéról (1861–1938) szóló kiállításán.

Birtokba veszik a hódmezővásárhelyi Emlékpontot a diákok a Nemzeti Emlékezet Hetén: korabeli filmrészletek, fényképek, valamint eredeti ötvenhatos tárgyak segítségével ismerhetik meg az iskolások a 20. századi magyar történelem kimagasló eseményét.

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban hétfőn nyíló kiállításon többek közt arra is fény derül, miért fizetett II. András király évjáradékot egy szentföldi vár fenntartására, ahol 800 évvel később magyar régészek nemzetközi visszhangot kiváltó feltárást végeznek.

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban Recsk – kényszermunkatáborok 1950-53 című kiállítás nyílik február 4-én. A tárlat kurátora Bank Barbara, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának történésze.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!