Történelemportál

A román megszállás áldozataira emlékeztek Hódmezővásárhely határában

Rovatok: Emlékezet

Az 1919-es román megszállás civil áldozatai előtt tisztelegtek szerda este a Hódmezővásárhely határában emelt emlékműnél – közölte Elek András, az eseményt szervező Trianon Társaság elnökségi tagja az MTI-vel.

Hódmezővásárhely határában 1919-ben román katonák 56 ártatlan – többségében vásárhelyi – polgárt gyilkoltak meg. A román egységek a francia megszállók távozása után, április végén érkeztek a városba. 1919. július 25. reggelén a magát rendőrparancsnoknak kiadó, magyar származású román hadnagy, Berényi László felhozatta a városháza pincéjéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába. A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől hat kilométerre lévő, Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság áldozatainak mintegy fele harminc év alatti volt, túlnyomó többségük szegény sorban élt, földműves, iparos volt.

A Kutasi úti emlékmű Hódmezővásárhely határában (fotó: Nagy Magyarország)

A történészeknek 47 – többségében hódmezővásárhelyi – férfit sikerült azonosítaniuk, de az áldozatok között akadtak mártélyiak is. Szerda este a kivégzések helyszínén állított emlékműnél tartottak megemlékezést a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében. A résztvevők egy része közösen, kerékpárral érkezett az egykori Nagy Dezső-féle tanyához, a menet 17 órakor a Szent István-templom elől indult.

Az 1919-es hódmezővásárhelyi román tömegkivégzésről bővebben olvashat a Nagy Magyarország 2010/3. számában.
A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!