Történelemportál

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Rovatok: Tallózó

Birtokba veszik az Emlékpontot a diákok a Nemzeti Emlékezet Hetén: korabeli filmrészletek, fényképek, valamint eredeti ötvenhatos tárgyak segítségével ismerhetik meg az iskolások a 20. századi magyar történelem kimagasló eseményét. A rendezvénysorozat hivatalos megnyitójára hétfőn este 5 órakor kerül sor a közgyűjtemény előadótermében, amikor is, Eperjes Károly a magyar színművészet egyik legnagyobb, karizmatikus egyénisége lesz a Gondolkodó Polgár beszélgetéssorozat vendége.

Az Emlékpont az országban egyedülálló módon több hetes, november 4-ig tartó rendezvénysorozatot szervez a világ legnagyobb szovjetellenes felkelésének 55. évfordulója tiszteletére. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeibe, máig ható kisugárzásába különleges történelemórákon, a korszak szemtanúival történő találkozásokon, a forradalom ihlette művészeti alkotások által, valamint pályázatok, játékok és kézműves foglalkozások segítségével nyerhetnek bepillantást a mai fiatalok a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

A Nemzeti Emlékezet Hetét a főszervező intézmény vezetője, Blazovich Péter nyitja meg október 17-én, hétfőn 17 órakor az Emlékpont előadótermében. A hivatalos vernisszázst követően egy közéleti esten vehetnek részt az érdeklődők Eperjes Károly Kossuth-díjas színművésszel. A Szenti Tibor író, néprajzkutató által vezetett beszélgetésen szó lesz az emberről, hitről, erkölcsről, valamint október huszonharmadikához közeledvén 20. századi történelmünk sorfordító eseményeiről, az 1956 felemelő és tragikus pillanatairól is.

Október 18-án, kedden este 5 órától a forradalom mártír medikájának történetét, emlékét idézik az Emlékpontban. 1957. június 28-án végezték ki Tóth Ilona végzős orvostanhallgatót. Az ellene felhozott vád szerint a lány orvosi hivatásával visszaélve különös kegyetlenséggel, „embertelen vadállatként” meggyilkolt egy eszméletlen embert a Domonkos utcai szükségkórházban, amelynek az élére a forradalom napjaiban őt nevezték ki. A téma avatott szakértője, M. Kiss Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történeti Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára és a forradalom mártír nőalakjáról filmet forgatni kívánó Szilágyi Andor rendező arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történt pontosan a Domonkos utcában november közepén. Történt-e gyilkosság, s ha igen, ki volt az áldozat, és ki volt a tettes? Kimondhatjuk-e bátran és őszintén, hogy Tóth Ilona ártatlan?

A Nemzeti Emlékezet Hete programjai nyilvánosak és díjtalanul látogathatóak.

helyszín: Emlékpont (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.)
időpont: 2011. október 17. – november 4.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!