Történelemportál

Eltávolították Szvatopluk pajzsáról a Hlinka-gárda jelképét

Rovatok: Tallózó

Eltüntették a nácibarát Hlinka-gárda jelképét Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi várban júniusban felállított szobráról. Az alkotó saját költségén távolította el a vitatott szimbólumot. A szobron nem ez lesz az egyetlen változtatás – tájékoztatott az Aktuálne.sk hírportál.

pajzs a Szvatopluk-szobron

pajzs a Szvatopluk-szobron

A náci időkre emlékeztető szimbólumról egyébként a szobor felavatása előtt is tudott Ivan Gapšarovič államfő, Robert Fico kormányfő és Pavol Paška házelnök. Eltávolítását most Richard Sulík (SaS) házelnök indítványozta. A pozsonyi vár a szlovák parlament kezelésében van, ezért az azzal összefüggő kérdésekben a parlament elnöke illetékes dönteni. Helyettesíteni kettőskereszt fogja, de annak az egyik szára rövidebb lesz, a pajzs közepén található kör most egyszerűen sima, mindenféle ábra nélkül.

A házelnök a szakértői bizottság ajánlásával ellentétben úgy határozott, hogy a nem túl esztétikus (Štefan Holčík szavaival: ocsmány) szobor a helyén maradhat, de bizonyos részeit át kell dolgozni. El kell tűnnie a vitatott kettőskeresztnek és az alapzaton található nevetségesen történelmietlen feliratnak is, amely szerint Szvatopluk az “ószlovákok királya”. A feliratokat Szvatopluk nevének és uralkodása idejének felírásával kell helyettesíteni, az alkotónak, Ján Kulichnak mindezt a saját költségén kell elvégeznie.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!