Történelemportál

Cikkek a szlovákia aktában

A Csehszlovákiában 1968. januártól augusztusig terjedő időszakban lejátszódott reformfolyamat, a prágai tavasz ellenkezett a szovjetek elképzeléseivel, ezért a „béketábor” bevonásával megszállták az országot.

Szabó Dezső már 1928-ban azt mondta Csehszlovákiáról, hogy az egy történelmi világcsaláson alapuló idénybirodalom. Ugyanakkor szétválás ide vagy oda, Pozsonyban máig nem mondtak le róla, hogy a trianoni határok egyben etnikai határok is legyenek. Ez a vágy ma is ott van a szívük mélyén – mondta a Demokratának Popély Gyula történész, akivel Felvidék 1918–1928 című új kötete kapcsán beszélgetett Ágoston Balázs.

Az országgyűlés 2012. decemberi döntésének értelmében április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. A második világháborút követő jogfosztás után 1947-ben ezen a napon kezdődött a felvidéki magyarok tömeges deportálása.

Állítólagos magyarországi provokációk miatt (értsd: éneklés, versszavalás magyar nyelven) elszállíttatná II. Rákóczi Ferenc hamvait a kassai dómból Alojz Tkáč nyugalmazott kassai érsek – tudósít pénteki számában az Új Szó.

Átadták szerdán a teljesen felújított Madách-kastélyt, Madách Imre szülőházát, ahol Az ember tragédiáját is írta. Az egyik legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyet három év alatt újították fel, 3-4 hónap még, mire látogatható lesz.

Az oroszvári kastély még jelen tetszhalott állapotában is lenyűgöző. A Magyar Bencés Kongregáció öröksége, ám a szlovák kormány nem adja – írja a műemlékem.hu magazin.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!