Történelemportál

Ezért az örökségért perelnek a bencések

Rovatok: Műemlék

Az oroszvári kastély még jelen tetszhalott állapotában is lenyűgöző. A Magyar Bencés Kongregáció öröksége, ám a szlovák kormány nem adja – írja a műemlékem.hu magazin.

Még csaknem egy hónappal ezelőtt fordult diplomáciai jegyzékkel a Robert Fico szlovák kormányfőhöz Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció vezetője, hogy rendezzék az Oroszváron (Rusovcén) álló egykori Zichy–Ferraris-kastély tulajdonjogát. A 18. századi alapokra épült hatalmas, szebb napokat látott park közepén magasodó épületet az 1840-es években alakították át Franz Beer tervei szerint brit stílusúvá, s ezzel az első magyarországi kastély volt, ahol ez a sajátos neogót irányzat megjelent. Bár jobbára főúri reprezentációs célokat szolgát, utolsó világi tulajdonosa, Lónyay Elemér gróf a bencésekre hagyta. 1948-ban azonban a Szlovák Nemzeti Tanács elkobozta a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot (amelynek Ausztriában fekvő részei, miután a végrendelet hitelességét senki sem vitatta, még évekkel ezelőtt jogos tulajdonosaihoz került).

A szlovák állam maga teremtett lehetőséget több mint egy évtizeddel ezelőtt az ilyen esetek rendezésére az egyházakat ért igazságtalanságok jóvátételéről szóló jogszabályban. A bencés tulajdon érvényesítésének csupán a politikai akarat áll az útjában, hiszen a Fico-kabinet augusztusban arról döntött, hogy a kastélyt a felújítás után állami reprezentációs célokra fogják használni. Érthető, hogy maguk felé hajlik a kezük: a pompás épület Pozsonytól délre, szinte három ország határán áll, így roppant értékes.

Örökségéért már több mint egy évtizede hiába küzd a Magyar Bencés Kongregáció. Keresetüket rendre elutasították a szlovák bíróságok, s a szlovák alkotmánybíróság több mint egy éve hozott határozata alapján a legfelsőbb bírósághoz fordultak jogorvoslatért. Találkozót kértek a szlovák kormányfőtől is, ám levelükre egy sommás hivatalnoki – és persze elutasító – válasz érkezett csupán.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!