Történelemportál

Cikkek a Tallózó rovatban

osok

Augusztus 14-15-16-án immár harmadik alkalommal rendezik meg az Ősök Napját, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényét.

Isonzó expressz

Az első világháború centenáriuma alkalmából szerveznek zarándoklat jellegű vasúti körutazást július 20–23. között az isonzói front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeinek meglátogatására.

Vincze Gábor

Ságvári Endre egy demokratikus országban nem lehet példakép – mondta Vincze Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze az MTI-nek.

Gavrilo Princip ábrázolása graffitin Belgrádban, a róla elnevezett utcában

Közeleg a Nagy Háború kitörésének centenáriuma. Belgrádban és Szarajevó szerb felében Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolásának századik évfordulóján merénylője, Gavrilo Princip emléke előtt tisztelegnek majd szoboravatással. Az erkölcsi rehabilitáció mellett a szerb kormány annulláltatni akarja a terrorista ítéletét is.

Dobó István arcrekonstrukciója

Vasárnap 14 órakor került sor Dobó István arcrekonstrukciójának leleplezésére Bugacon a II. Ősök Napja hagyományőrző rendezvényen. Az egri hős hiteles ábrázolása először a Történelemportálon tekinthető meg.

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány reméli, hogy a több mint hat évtizede várt bocsánatkérés és az államelnöki főhajtás alkalmából hivatalosan is kimondják végre, hogy 1944–45-ben az őshonos magyarság ellen tudatos népirtás zajlott a Délvidéken.

css.php
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!