Történelemportál

Különvonat indul júliusban az isonzói csaták magyar emlékhelyeihez

Rovatok: Emlékezet, Tallózó

Az első világháború centenáriuma alkalmából szerveznek zarándoklat jellegű vasúti körutazást július 20–23. között az isonzói front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeinek meglátogatására.

Az „Isonzó Expressz 2015” nevű különvonat a négynapos út során azokat a szlovén és olasz településeket, illetve helyszíneket érinti, ahol magyar katonák harcoltak a Nagy Háborúban. Az utazók a szerelvény „Orfeum” kocsijában történészek előadásait hallgathatják, valamint hagyományőrzők közreműködésével a korabeli felszereléseket és fegyvereket is szemügyre vehetik.

Isonzó expressz

Doberdó a magyarság számára szimbolikus jelentéssel bír, a súlyos veszteségeket, szomorú emlékeket idéző fogalmon túl a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye és egyúttal a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe is.

A megállók és a helyszínek között autóbuszok szállítják majd a résztvevőket. Az emlékúton többek között Gorizia (Görz), illetve Nova Gorica városa, a visintini magyar kápolna meglátogatása mellett Doberdó fennsíkján a Monte San Michele megtekintésére is lehetőség nyílik. Ezen kívül Fogliano osztrák–magyar, Redipuglia olasz, Most na Soci (Santa Lucia) és Solkan temetői is szerepelnek az utazás programjában.

Az egykori jelentős harcok helyszínei és az emlékhelyek felkeresése során a résztvevők meglátogatják a Kolowrat gerincen kialakított szabadtéri emlékművet is, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, s az utazás céljai között szerepel Tolmin (Tolmein) Loce katonatemetőjének meglátogatása is.

A központi megemlékezésre a tervek szerint a körutazás utolsó napján, július 23-án a szlovéniai Stanjel temetőjében kerül sor.

Az utazás szervezői: a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt., a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft.

További információk
Az Isonzó Expressz különvonatról, a jelentkezésről, programokról, menetrendről, felszállási helyszínekről, jegyárakról a MÁV Nosztalgia honlapján tájékozódhat.
A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!