Történelemportál

Hogyan néztek ki a hunok és a besenyők? – Szenzációs látnivalók az Ősök Napján

Rovatok: Tallózó

Az idei év szenzációja lesz az „Atilla sátrában” megvalósuló Ősök arcképcsarnoka kiállítás – jelentette be Kecskeméten Bíró András Zsolt, ahol a III. Ősök Napja hagyományőrző rendezvény programjait ismertette a sajtó képviselőinek. A Magyar–Turán Alapítvány elnöke hozzátette: az előző évek honfoglalás és avar kori rekonstrukciói mellett látható lesz egy előkelő hun harcos arcrekonstrukciója. További érdekesség, hogy most először láthat a nagyközönség egy besenyő harcos koponyája alapján készült rekonstrukciót. Emellett több honfoglaló férfi és nő rekonstrukciója mellett látható lesz a híres 2011-ben feltárt bugyi honfoglalás kori temetőből előkerült különleges tarsolylemezt viselő férfi arcmása is.

osok

Az Ősök Napja tiszteletére ismét felépítik a világ legnagyobb jurtáját, a több mint húsz méter átmérőjű hatalmas vezéri jurtát, „Atilla sátrát”. A hun nagyfejedelemről elnevezett óriás jurtában újra látható lesz a Hunok bejövetele című grandiózus félpanoráma festmény, amely Kertai Zalán alkotása.

Bíró András Zsolt, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző seregszemléjének nevezett esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a rendezvénnyel szeretnének hozzájárulni „a magyarság valódi történetével jobban egybe eső, korszerű őstörténeti kép kialakításához”. Ennek jegyében a szervezet célja tudományos-ismeretterjesztő programokkal bemutatni kultúránk gyökereit és egyedülálló értékeit, az Ősök Napja megszervezésével pedig megünnepelni, hogy őseink birtokba vették, megőrizték és ránk hagyták ezt a hazát – tette hozzá.

Varga Zoltán szervezési igazgató kifejtette: bővülnek az ülőhelyek és a hosszabb ideig maradókra gondolva még inkább családbaráttá igyekeznek alakítani a helyszínt, egyebek mellett a kemping otthonosabbá tételével, a hulladékszállítási kapacitás bővítésével és zuhanyzási lehetőség biztosításával. Hozzátette: idén kibővített nézőtér, több árnyékos helyszín szolgálja a látogatók kényelmét, a kempingben új kutat is fúrtak, illetve zuhanyzókat alakítottak ki. A közönséget arra biztatta, hogy aki teheti, már pénteken érkezzen meg a helyszínre, hogy elkerülje a szombati tumultust, a hőségben való várakozást.

Bíró András Zsolt kiemelte: az évről évre hatalmas érdeklődéssel kísért program egyik leglátványosabb elemének ígérkezik a lovas íjászsereg bemutatója és az ezt követő, Keleti vihar elnevezésű monumentális csatajelenet.

A tájékoztatón Szabó László, Bugac polgármestere arról beszélt, hogy két hete dolgoznak az előkészületeken, és elkezdték a több mint száz jurtából álló tábor kiépítését. Úgy vélte: a Kiskunsági Nemzeti Park területe és ezen belül a rendezvény közvetlen helyszínéül szolgáló Bugacpuszta ezúttal is ideális és hiteles „díszletet” biztosít majd az Ősök Napja programjaihoz. Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza alpolgármestere elmondta: Bács-Kiskun megye szíve-lelke benne van az Ősök Napjában, a rendezőstáb pedig azon dolgozik, hogy megőrizzék a találkozó magas színvonalát.

Augusztus 14-15-16-án immár harmadik alkalommal rendezik meg az Ősök Napját, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényét. Az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!