Történelemportál

Cikkek a Videó rovatban

Játékfilmes elemekkel „fűszerezett” dokumentumfilmet készített a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiója, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztállyal való együttműködésben. A helyszín Erdély, a Gyergyói-medence, a történések időpontja 1944 ősze. A szereplők a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport veteránjai.

1912. május 26-án nyitották meg a Csepel–Erzsébetfalva HÉV-vonalat, történetéről Dr. Bolla Dezső helytörténész beszélt a Történelemportálnak.

„Reményeink szerint a nagyközönség és a tudományos és pedagógus szakma tetszését is elnyeri, és oktatási segédanyagként is használható lesz” – nyilatkozta Baltavári Tamás. Tekintse meg az elkészült filmet!

1921. augusztus 19–21-én került vissza Magyarországhoz a szerbek által 33 hónapig megszállva tartott Baranya. A felszabadulás azonban korántsem volt zökkenőmentes.

Olvassa el Horthy Miklós kormányzó 70 éve kiadott hadparancsát, és nézze meg a bevonulásról tudósító korabeli filmhíradókat.

A tárgyalások eredményét augusztus 30-án rögzítették német és olasz nyelvű jegyzőkönyvben, amelyeket a két döntőbíró, valamint a magyar és román külügyminiszter – Csáky István és Mihail Manoilescu – írtak alá.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!