Történelemportál

Cikkek a Technikatörténet rovatban

Százhúsz évvel ezelőtt, 1893. augusztus 6-án avatta fel I. György görög király és Olga királyné a Türr István és Gerster Béla által tervezett Korinthoszi-csatornát, amely végre átjárást biztosított az Égei-tenger és a Jón-tenger között.

Húsz éve, 1992. október 4-én halt meg Bay Zoltán Lajos magyar származású amerikai fizikus, a múlt század egyik legkiválóbb tudósa, az első holdradar kidolgozója.

1912. május 26-án nyitották meg a Csepel–Erzsébetfalva HÉV-vonalat, történetéről Dr. Bolla Dezső helytörténész beszélt a Történelemportálnak.

Magyarországon 238 db volt az üzemben tartott T–72-esek legnagyobb száma. A magyar honvédelem 70-es, 80-as évekbeli korszaka még nem kutatható a titkosítások miatt, azonban a megélt és elbeszélt történelem megismerése is sok hasznos információval szolgálhat.

A “Justice for Hungary”, fedélzetén Endresz György pilótával és Magyar Sándor navigátorral, 1931. július 15-16-án rekordidő alatt repülte át az Atlanti-óceánt. Július 15-én, a bicskei emlékműnél tartandó megemlékezésen a Magyar Posta alkalmi borítékkal és bélyegzéssel köszönti a nyolcvanéves jubileumot.

A transzformátor első bemutatásának 125. és Bláthy Ottó Titusz feltaláló születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítás látható a Magyar Szabadalmi Hivatal székházában szeptember 17-től.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!