Történelemportál

Cikkek a Portré rovatban

1893. szeptember 16-án Budapesten született nagyrápolti Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője, az első és máig egyetlen magyar tudós, aki a világ legrangosabb tudományos elismerését, a Nobel-díjat Magyarországon dolgozva, hazai eredményeiért nyerte el.

A magyar keresztényszocializmus egyik úttörője vagy a Horthy-korszak botrányhős politikusa? Máig vitatott Vass József, a „reverendás miniszter” szerepe a magyar történelemben.

Protestáns országban született, és katolikusban halt meg – jegyezték meg sokan Pázmány Péter halála után. 2009 decemberében jelentette be egy kutatócsoport, hogy azonosították sírját, amelyet 2013. március 18-án szenteltek újra Pozsonyban.

Zichy Gyula nemcsak hirdette a felebaráti szeretetet, hanem annak tevékeny cselekvője is volt. Két, Pécsen eltöltött dolgos, nehézségekben bővelkedő évtized után került a kalocsai érseki székbe, ahol szintén minden tőle telhetőt megtett, hogy javítson híveinek sorsán.

Bánffy Miklós nemcsak politikusként jeleskedett: otthonosan mozgott a színház világában, drámát írt, rendezett, díszleteket és jelmezeket tervezett, kitűnően értett a zenéhez és más képzőművészetekhez. Íróként pedig maradandót alkotott Erdélyi történet című trilógiájával.

Amikor Virág Ferencnek, szekszárdi plébánosnak is felmerült a neve a pécsi püspöki szék jelöltjei között, Majláth Gusztáv Károly gróf erdélyi püspök mint „az alsópapság legnépszerűbb és legérdemesebb papját” ajánlotta.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!