Történelemportál

Dokumentumfilm a székely határvadászokról

Rovatok: Videó

Játékfilmes elemekkel „fűszerezett” dokumentumfilmet készített a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiója, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztállyal való együttműködésben. A helyszín Erdély, a Gyergyói-medence, a történések időpontja 1944 ősze. A szereplők a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport veteránjai.

Kereszthegy egy ezerötszáz méteres magaslat a Görgényi-havasok hegyláncának csúcsai között. A második világégés óta azonban több ennél. Hősi emlékműként tiszteli a környék népe. Nemcsak azért, mert itt vesztek el apák és fiúk a túlerő csapásai alatt. Hanem azért is, mert mindenki tudta, hogy ezeknek a harcoknak és hősöknek az emlékére nem állított senki emlékművet. Hét évtized múltán végre egy film készült, amely felidézi a hősök emlékét.

Kereszthegy – forgatás Gyergyóban

Kereszthegy – forgatás Gyergyóban (fotó: Katonai Filmstúdió)

Az alkotócsoport mozgatórugója Nagy József gyergyóremetei történész, aki székelyföld második világháborús hadtörténetével foglalkozik. 2008 óta készít interjúkat a harcokban részt vett veteránokkal. A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályán Maruzs Roland karolta fel az ötletet, aki jelenleg a hadisírgondozó osztály vezetője.

A filmezés két helyszínen folyt. 2013 nyarán a Gyergyói-medencében, Gyergyóremete, Gyergyóditró, Gyergyótölgyes, Borszék körzetében dolgozott a stáb, az erdélyi jelenetek befejezése után az MH Altiszti Akadémia csobánkai bázisán folytatódott a forgatás.

A további részleteket elolvashatja a Magyar Honvéd cikkében, illetve alább megtekintheti a werkfilmet is!

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!