Történelemportál

Cikkek a délvidék aktában

Sokáig fehér folt volt a történelemben a Délvidék első világháború utáni megszállásakor a magyarok ellen elkövetett 1919-es szerb atrocitások ügye, de ebben az évtizedben már megkezdődött ebben a tárgyban is a történészi kutatómunka.

Felemás a szerb parlament határozata – nyilatkozta a Történelemportálnak Botlik József történész azzal kapcsolatban, hogy a szerb parlament a délvidéki magyarok ellen 1944–1945-ben elkövetett vérengzéseket elítélő nyilatkozatot fogadott el. A magyar és a szerb államfő június 26-án, szerdán közösen hajt fejet az áldozatok előtt.

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány reméli, hogy a több mint hat évtizede várt bocsánatkérés és az államelnöki főhajtás alkalmából hivatalosan is kimondják végre, hogy 1944–45-ben az őshonos magyarság ellen tudatos népirtás zajlott a Délvidéken.

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány jelentette meg Molnár Tünde Elhurcolások – Gombos, 1944. november című dokumentumkönyvét, egy olyan kötetet, amely a második világégés végén tomboló partizán vérbosszú helyi eseményeinek tárgyilagos bemutatásával kívánja megtörni a faluban még ma is tapasztalható hallgatást.

Az 1944–45-ös délvidéki népirtásról tartanak eszmecserét a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány szervezésében csütörtökön 18 órakor a Barabás-villában.

Rákosi Mátyás 120 éve, 1892. március 9-én látta meg a napvilágot a bácskai Adán. Felleltük születési anyakönyvi kivonatát és szülőházának helyét is.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!