Történelemportál

Hétköznapok Rákosi börtöneiben

Rovatok: Előadás

A Rákosi-diktatúra börtöneinek és internálótáborainak kegyetlen viszonyairól Bank Barbara történész tart rendhagyó történelemórát középiskolás diákoknak március 27-én, szerdán délelőtt 10 órakor a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

„Ne csak őrizz, hanem gyűlölj is!” – hirdette a váci fegyház ávéhás őreinek szobafelirata. A hatalom „szobrászmesterei” módszeresen formázták a politikai foglyok testét, a cél: megtörni, megnyomorítani az „osztályellenséget”, elvenni tőle még a reményt is.

hirdetés

hirdetés

1948 és 1953 között minden második magyar családban volt olyan, akit valami miatt megfigyelés alatt tartott a kommunista diktatúra, vélt vagy valós ellenfeleit pedig a legdurvább eszközökkel igyekezett ellehetetleníteni a rendszer. Az elszigetelésre nemcsak fegyházakat és börtönöket, hanem internáló- és kényszermunkatáborokat is fenntartott. A hatalom tömegesen gyűjtette össze a számára politikailag veszélyesnek vagy kártékonynak kikiáltottakat az erre a célra létrehozott erőszakszervezettel.

Az 1950-ben önállóvá vált ÁVH több büntetés-végrehajtási intézményt is átvett a Belügyminisztériumtól, emellett saját internálótáborokat is létesített. Az irányítása alá tartozott a kistarcsai gyűjtő- és internálótábor, majd felépíttették az internáltakkal a recski, tiszalöki, kazincbarcikai, bernátkúti és sajóbábonyi táborokat.

internálótáborok Magyarországon 1945–1963 (térkép: Nagy Magyarország)

A „begyűjtöttek” megtörésének nem pusztán a fájdalom okozása volt a célja, sokkal inkább a testük feletti hatalom folyamatos demonstrálása. A rendszer nemcsak eltűrte, hanem szinte előírta a foglyokkal való kegyetlenkedést. Miután a verést államvédelmi módszerként engedélyezték az ÁVH-nál, a kihallgatások során és a börtönökben a legdrasztikusabb túlkapások történtek, melyek következtében emberek százai nyomorodtak meg vagy vesztették életüket. A testi kínzásokkal vetekedtek az állambiztonsági tisztek lelki gyötrései.

A Rákosi-rendszer terroruralmának különlegesen aljas világát Bank Barbara, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának történésze mutatja be az Emlékpont rendhagyó történelemóráján résztvevő diákoknak holnap délelőtt 10 órától a vásárhelyi közgyűjtemény előadótermében.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!