Történelemportál

Cikkek a bank barbara aktában

Szeptember 7-én tartja éves megemlékezését a Recski Emlékparkban a Recski Szövetség, amely most ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Bank Barbara történésszel és a szövetség elnökével, Krasznay Bélával Sinkovics Ferenc beszélgetett.

A Rákosi-diktatúra börtöneinek és internálótáborainak kegyetlen viszonyairól tart rendhagyó történelemórát középiskolás diákoknak Bank Barbara történész március 27-én szerdán délelőtt 10-kor a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Hetven éve zajlott az úgynevezett délvidéki razzia. Ennek emlékét a mai napig is bélyegként viseli a magyar társadalom. Bank Barbara és Szakály Sándor történészeket kérdezte Sinkovics Ferenc arról, mi is történt valójában a Délvidéken 1942 januárjában.

Miközben az 1942-es hideg napokért felelős magyar katonai vezetőket kivégezték, addig a sokkal brutálisabb 1944–45-ös szerb partizánakciók kitervelői és végrehajtói máig Szerbia hősei, kitüntetéseiket senki sem vonta vissza – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Bank Barbara történész.

Kevés szó esik azokról az emberekről, családokról, ha esik egyáltalán, akiket hatvan évvel ezelőtt, 1951-ben telepítettek ki Budapestről. A Magyar Hírlap interjúja Bank Barbara történésszel, a téma kutatójával.

Kevesen tudják, hogy közvetlenül a második világháború után megkezdődtek az internálások, az ötvenes évek elejére pedig az országnak már alig volt olyan szeglete, ahol ne működött volna munkatábor.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!