Történelemportál

Szulejmán és a magyarok – a Nagy Magyarország magazin tavaszi száma

Rovatok: Hírek

Keresse az újságárusoknál a Nagy Magyarország történelmi magazin 2013 tavaszi számát, amelynek fő témája Nagy Szulejmán és kora, Magyarország három részre szakadásának időszaka.

„A másfél évszázados török kor sötét időszaka históriánknak. Hatása máig tartó. A Kárpát-medencei magyar etnikum fogyása, a többi nemzetiség arányának – egyes területeken drámai – növekedése, valamint az Alföld településhálózatának gyökeres átalakulása ezekhez az évtizedekhez kötődik” – írja Nagy Miklós Mihály főszerkesztő bevezetőjében. „E másfél évszázadnak azonban van egy máig ható tanulsága: a meg nem alkuvás gondolata.”

A tartalomból

Védekezni vagy támadni? Szulejmán hadjáratai közül kiemelkedő jelentőséggel bír számunkra az 1526-os, Négyesi Lajos közelebbről szemügyre veszi Mohács közvetlen előzményeit és a lehetőségeket. A végzetes hadjárat. Remeczki Imre cikkéből megismerhetjük Nagy Szulejmán utolsó hadjáratát. Az 1566-os szigetvári ostromot sem Zrínyi, sem Szulejmán nem élték túl. Rettegett ellenségből megbecsült barát? Hajdú Zoltán áttekinti, hogyan változott a magyarországi törökkép az évszázadok folyamán. Gárdonyi Géza és az Egri csillagok. 150 éve látott napvilágot a legközkedveltebb magyar regény szerzője. De hogyan született az Egri csillagok? Egán Ede rejtélyes halála. Ki volt Egán Ede, és mit kell tudni a ruszinok megsegítését célzó hegyvidéki akcióról? Az ügynökök a „T” lakásba mennek. Egy tartótiszt és egy titkos megbízott fiktív beszélgetése a 80-as évekből.

Cikkeinket ezúttal is a Nagy Magyarország magazin számára készített egyedi térképekkel illusztráltuk, a laphoz kivehető nagy térkép is tartozik: Magyarország Nagy Szulejmán korában (68 cm × 48 cm).

Teljes tartalom
Tekintse meg a lapszám tartalmát és a cikkek szerzőit a a Kárpátia Stúdió oldalán.

Szulejmán és a magyarok – képes áttekintő (kattintson a képre!)

Keresse az újságárusoknál!

Vagy rendelje meg a Nagy Magyarország magazint a Vármegyeház.hu oldalon, a digitális változatot a Dimag.hu oldalon. A kiadó oldalán előfizethet a lapra.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!