Történelemportál

Cikkek a vonat aktában

Az első világháború centenáriuma alkalmából szerveznek zarándoklat jellegű vasúti körutazást július 20–23. között az isonzói front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeinek meglátogatására.

A Mátyás király képmásával díszített Traxx mozdonyt csütörtök délelőtt a Nyugati pályaudvaron mutatták be a közönségnek, kicsivel később pedig máris országjáró útjára indult.

Az 555 éve királlyá választott Hunyadi Mátyás képmása díszíti az idei Csíksomlyó expressz és Székely gyors zarándokvonatot, a szerelvény hatodszor visz majd zarándokokat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Jövőre hatodszor kerekednek fel a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz különvonatok, amelyek ezúttal egyesített szerelvénnyel, oda- és visszaútban egy vonatként közlekednek, és 2013 pünkösdjén immár a hétezredik utasukat is elviszik Csíksomlyóra és Gyimesbükkre.

Ferenc József temetésének másnapján borzalmas szerencsétlenség híre rázta meg a magyar közvéleményt: a Bécsből jövő gyorsvonat Herceghalom állomáson összeütközött a Grazba tartó személyvonattal. A baleset 72 halálos áldozatot követelt, és több mint 180-an megsérültek.

Az 1938-ban a Szent Jobbot szállító Aranyvonat sorsáról és újjáépítéséről Nagy László és Woth Imre koronaőröket, Buskó András és Zákonyi Gyula vasúti főmérnököket, valamint Herein Gyula vállalkozót, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagját kérdeztük.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!