Történelemportál

Mátyás király képmásával díszítik az idei csíksomlyói zarándokvonatot

Rovatok: Tallózó

Az 555 éve királlyá választott Hunyadi Mátyás képmása díszíti az idei Csíksomlyó expressz és Székely gyors zarándokvonatot, a szerelvény hatodszor visz majd zarándokokat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra – jelentették be a vonatút szervezői keddi budapesti sajtótájékoztatójukon.

A MÁV Zrt., a Budakeszi Kultúra Alapítvány, az Indóház Közlekedési kiadó és a Kárpáteurópa utazási iroda korábban pályázatot írtak ki a mozdonymatrica megtervezésére, amelyre idén februárig több mint ötven pályamű érkezett. A szavazásnál sokat nyomott latba a terv esztétikája, a közönség a mozdonygrafika iránt megnyilvánuló rokonszenve, továbbá annak a szempontnak a figyelembe vétele, hogy a Máv-Start Zrt. e Traxx mozdonya elsősorban Kürtös és Bukarest között, tehát a román vasút hálózatán közlekedik. A nyertes pályázati munkát Dani Richard készítette.

A Hunyadi-mozdony. Dani Richard nyertes pályaműve

A Csíksomlyó zarándokvonat május 17-én indul Szombathelyről, majd Budapesten a Székely gyors kocsijai is csatlakoznak a vonathoz a négynapos útra.

Tekintse meg a beérkezett pályaműveket!
hunyadimozdony.hu

Korábbi cikkünk a témában
Össznemzeti zarándokvonat 2013-ban

Ajánlott könyvek
Erdélyi Vasút – Székely Gyors
Volt egyszer egy vasút… – Képes história I.

A 2008 óta évente közlekedő zarándokvonatot először vontatja majd végig az úton MÁV-mozdony Magyarországról a Székelyföldig. A mozdony, amely április közepétől lesz látható a forgalomban, fekete, arany és ezüst színű, és Mátyás királyt, illetve a Vajdahunyad várát is ábrázoló grafikai elemek díszítik majd. A majdnem fél kilométer hosszú vonatra 1100 utas fér fel – mondta el T. Hámori Ferenc, az egyik szervező.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!