Történelemportál

Cikkek a csíksomlyó aktában

A Mátyás király képmásával díszített Traxx mozdonyt csütörtök délelőtt a Nyugati pályaudvaron mutatták be a közönségnek, kicsivel később pedig máris országjáró útjára indult.

Az 555 éve királlyá választott Hunyadi Mátyás képmása díszíti az idei Csíksomlyó expressz és Székely gyors zarándokvonatot, a szerelvény hatodszor visz majd zarándokokat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Jövőre hatodszor kerekednek fel a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz különvonatok, amelyek ezúttal egyesített szerelvénnyel, oda- és visszaútban egy vonatként közlekednek, és 2013 pünkösdjén immár a hétezredik utasukat is elviszik Csíksomlyóra és Gyimesbükkre.

Árpád-kori templommaradványokat fedeztek fel a régészek Csíkszék egyik legrégibb templomában Csíkcsobotfalván, amelynek felújításához márciusban kezdett hozzá a szakértőkből és helybéli önkéntesekből álló csapat.

A csíksomlyói kegytemplom búcsúján minden esztendőben zarándokok ezrei vesznek részt. Székelyföld minden irányából, zászlók alatt érkeznek a katolikus községek hívei Csíksomlyóra. A kegytemplomban és udvarán hallgatott szentmise után a zarándoksereg kivonul a Kissomlyó nevű kálváriahegyre.

A negyvenes évek második felének csíksomlyói búcsúi követségi feljegyzések, besúgók és pártfunkcionáriusok jelentései alapján. A magyarság egyik legnagyobb szakrális ünnepe az ateista diktatúra szemüvegén keresztül.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!