Történelemportál

Útjára indult a Mátyás-mozdony

Rovatok: Tallózó

A Mátyás király képmásával díszített Traxx mozdonyt csütörtök délelőtt a Nyugati pályaudvaron mutatták be a közönségnek, kicsivel később pedig máris országjáró útjára indult.

Csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között felavatták a Hunyadi-Traxxot a Nyugati pályaudvar Királyi várójánál. Mint már írtunk róla, a MÁV-csoport, valamint a Székely gyors-Csíksomlyó expressz szervezői, az Indóház kiadó és a Kárpáteurópa utazási iroda novemberben írt ki pályázatot a mozdony matricázására. A pályázatra ötvennél is több munka érkezett, közülük a szakmai zsűri Dani Richárd alkotását ítélte a legjobbnak. Érdekesség, a nyertes nem is akart indulni a pályázaton, csak a barátai unszolására készítette el a pályaművét. Lehetséges, hogy ugyanezt a grafikai megoldást a román vasút is átveszi egy román–magyar távolsági vonatok élén tempózó Ázea mozdonyára.

A Mátyás király mozdony a MÁV harmadik matricás mozdonya a Kandó-Traxx és az Aranycsapat-Taurus után. A 005-ös Traxx egyike azon hat 480-asnak, amely rendszeresen megfordul Romániában is távolsági személyszállító vonatok élén, így a 2013-as Székely gyors élén is ez a mozdony lesz. A május 17-én felkerekedő Székely gyors-Csíksomlyó expressz rövid időre megáll Hunyadi Mátyás szülővárosában, Kolozsváron, ahol a helyi magyarság és a különvonat mintegy 1100 utasa rövid ünnepség keretében emlékezik meg a magyar királyról.

A Mátyás-mozdony a bemutatót követően azonnal szolgálatba is állt, a Nyugatiból 12:23-kor induló Kócsag IC élén Debrecent célozta meg, hogy este 20:30-kor visszaérkezzen a Keleti pályaudvarra. Az országjárás állomásait és a bemutatón készült további fotókat megtekintheti az IHO cikkében.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!