Történelemportál

A székely határőrzés évszázadai

Rovatok: konferencia

Szeptember 20-án és 21-én tudományos konferenciát tartanak a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében A székely határőrzés évszázadai címmel.

Pénteken 16 órától Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Csikány Tamás történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, valamint Demeter László, Erdővidék Múzeumának történész-muzeológusa nyitja meg a konferenciát. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak többek között a délkelet-erdélyi határvédelmi stratégiákról a 12–15. században, a háromszéki székely határőrök részvételéről az 1788–1791-es osztrák–török háborúban, a székely határőrvidék statisztikájáról a 19. század első felében. Szintén pénteken hangzik el a Két mozgalmas nap Háromszéken 1848. április 26-27., az Adatok az uzoni események történeti hátteréhez és a Magyar Királyi Csendőrség szerepe a székelyföldi határőrzésben című előadás.

Szombaton 10 órától a háromszéki ’48-as emlékhelyeket járják be a résztvevők az előadók közreműködésével. A konferencia szervezője a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Témába vágó könyv:
Babucs Zoltán: A Kárpátok őrei – a székely vitézség ezer éve
A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!