Történelemportál

Megjelent Bán Mór Hunyadi-sorozatának hatodik kötete

Rovatok: Kiadvány

A havasalföldi és a hosszú hadjárat időszakát, Hunyadi János életének legdicsőségesebb szakaszát dolgozza fel Bán Mór Hunyadi-sorozatának hatodik kötete. A holló háborúja című regényt a 84. Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Gold Book Kiadó.

Bán Mór: A holló háborúja

Bán Mór: A holló háborúja

Tízéves előkészület, adatgyűjtés után 2008-ban jelent meg a Hunyadi János életútját végigkövető sorozat első kötete – idézte fel az MTI-nek a Bán Mór álnéven író Bán János. A korábban a tudományos-fantasztikus és fantasy műfajokban alkotó szerző elmondta: hiányolta a mai magyar szerzők által írt történelmi regényeket, ezért kezdte feldolgozni ezt a számára igen érdekes korszakot.

„A Hunyadiak korát elvileg elég alaposan ismerjük, mégis sok a fehér folt, ugyanakkor számos korabeli személy méltó a köztudatba kerülésre. A rengeteg apró vagy nagyobb érdekességet érdemes olyan szórakoztató formában a közönség elé tárni, mint ahogy azt az angol vagy francia szerzők – például Robert Merle – teszik regénysorozataikban, sok-sok történelmi ismeretet közvetítve” – hangsúlyozta az író.

Bán János tapasztalatai szerint az olvasók szeretik a sorozatokat, ha valaki megkedvel egy korszakot, egy látásmódot, akkor szívesen veszi kézbe az újabb köteteket. „Szerettem volna egy olyan sorozatot készíteni, amely alkalmas arra, hogy akár hosszú éveken keresztül lekössön olvasókat. Ezzel a korszakra is szerettem volna felhívni a figyelmet” – árulta el.

A szerző elmondta, hogy miután elolvasta az elmúlt száz év történészeinek Hunyadiakról írt munkáit, a kor életmódjáról, hadviseléséről szóló írásokat, mindebből egy olvasmányos, színes sorozatot szeretett volna megírni. „Az eladási példányszámok, utánnyomások azt jelzik, hogy ezt sikerült elérni” – vont mérleget.

Hunyadi élete akkortól jól dokumentált, amikor a karrierje már felívelt, de a fiatalkoráról igen keveset tudunk: máig nagy viták tárgya például a származása, sok nép tartja a saját fiának – emlékeztetett Bán János, hozzátéve: „a sorozat története itt is egy olyan koncepcióra épült, amelyet én regényíróként hitelesnek gondolok, de nem történész vagyok. Erre a kérdésre egyébként bizonyosságot nagy valószínűséggel soha nem fogunk találni.”

A folytatásra kitérve az író elmondta: a sorozat Hunyadi János teljes életútját átöleli, így a nándorfehérvári győzelemmel zárul majd. „Bízom benne, hogy az olvasók lelkesedése kitart, ha érdekelni fogja őket, szívesen folytatom Mátyás történetével” – szólt távlati terveiről Bán János.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!