Történelemportál

Cikkek a hunyadi jános aktában

A havasalföldi és a hosszú hadjárat időszakát, Hunyadi János életének legdicsőségesebb szakaszát dolgozza fel Bán Mór Hunyadi-sorozatának hatodik kötete. A holló háborúja című regény a 84. Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

Készül a forgatókönyve a Hunyadi könyvsorozat filmes változatának, és továbbra is jó esély van arra, hogy 20-30 millió dolláros költségvetéssel az utóbbi évtizedek legnagyobb filmes vállalkozása jöjjön létre. A részletekről Bán Jánost kérdeztük, akinek Bán Mór néven publikált munkája adja az alapot a filmes kezdeményezéshez.

Bán Mór sikerregényei alapján készülne, a forgatás költségvetését 20-30 millió dollárra tervezik, pályáznak a Magyar Nemzeti Filmalapnál.

A nándorfehérvári diadal a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb eseménye. 1456. július 4–21. között II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben a keresztények sikeresen védték a várat, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével az erődrendszer melletti csatában legyőzték a törököket.

2011 novemberében jelent meg a Hunyadiak történetét feldolgozó regénysorozat ötödik kötete. A Bán Mór néven publikáló szerző a Nagy Magyarországnak adott interjújában arról is beszélt, miért nem születnek nagyobb számban történelmi regények és filmek Magyarországon.

A 14. század utolsó évtizedei óta egyre gyakoribb déli török betörések arra intettek, hogy ezzel a rendkívül agresszív ellenséggel szemben a kontinensünk többi országában meghonosodott hadviseléssel nem lehet eredményesen küzdeni. Ekkor lépett színre Hunyadi János.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!