Történelemportál

Cikkek a Recenzió rovatban

Gulyás László kitűnő monográfiája alapmű a témakörrel foglalkozó historikusok és a történeti földrajz művelői számára. A hagyományos történetírástól eltérően mutatja be, hogy a magyarsággal együtt élő etnikumok milyen territoriális igényekkel léptek fel a magyar állammal szemben az 1690–1914 közötti időszakban.

A világháború után „vörössé” vált országokban immár legálisan tevékenykedő kommunista pártok Moszkva támogatásával megkezdték a véres társadalom-átalakítást, a diktatúra kiépítését. Ebben főszerep jutott az erőszakszervezeteknek, a politikai rendőrségeknek. (Fazakas László írása Müller Rolf könyvéről)

Garamvölgyi László legutóbbi könyvében sajnálatosan visszaél az olvasó türelmével. Súlyos ismeretbeli hiányosságok, megkérdőjelezhető források, irritáló, modoros fogalmazás, logikátlan következtetések, erőltetett érvelések.

Átolvasva Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor könyvét, általánosságban azt állapíthatjuk meg, hogy a túlságosan tágra definiált időszak és a szöveg kis terjedelme miatt csak távirati stílusban sikerült írni a legtöbb témáról, ezzel nagyon sok értékes információt kihagyva, továbbá a leírtak is sok esetben hagynak kívánnivalót maguk után.

A magyar történelem egyik keveset tárgyalt, de annál tragikusabb korszakával, hazánk román megszállásával foglalkozik a Nagy Magyarország című történelmi magazin legfrissebb kiadása. Tematikus szám, amely nemcsak igen sokoldalúan, de rendkívül mélyenszántón igyekszik bemutatni a megszállás időszakát, gazdag illusztrációs anyaggal kiegészítve.

Az imponálóan gazdag irodalomjegyzék értékes kiadvánnyá teszi Szentesi Zöldi László könyvét nemcsak a történelem iránt érdeklődő olvasók, hanem az óráikra készülő történelemtanárok számára is. (Galambos István recenziója)

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!