Történelemportál

Cikkek a vincze gábor aktában

Bánki Erik fideszes képviselő érdekes véleményének adott hangot a minap. Szerinte ugyanis hálával tartozunk a „szovjet katonáknak”, amiért „felszabadították” hazánkat. Ezt olvasván úgy éreztem, mintha egy időutazás részese lennék. (Vincze Gábor jegyzete)

Ságvári Endre egy demokratikus országban nem lehet példakép – mondta Vincze Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze az MTI-nek.

A második világháború utáni Erdély magyar vonatkozású történéseinek szakavatott kutatója, Vincze Gábor a kilencvenes évek elején fehér hollóként fogott hozzá a jelenkor eme kevésbé ismert korszakának feltárásához. Sokan erdélyinek hiszik, holott született magyarországiként „csak” Erdély megszállottja.

Az állambiztonság területén nem volt rendszerváltozás 1990-ben – állapította meg a Kossuth Rádiónak adott interjújában Vincze Gábor történész, aki Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál című új könyvét elemezte.

Eszem ágában sincs fölmenteni azokat, akik jelentéseikkel ártottak másoknak, de az állambiztonsági rendszer egészét kell látni: a főbűnösök azok, akik ezt a struktúrát kiépítették és működtették – mondta a Demokratának Vincze Gábor történész, az Emlékpont Múzeum muzeológusa.

Székely Akadémia címmel előadás-sorozatot indított a sepsiszentgyörgyi RMDSZ és önkormányzat. A nyitó előadást csütörtök este tartotta Vincze Gábor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!