Történelemportál

Rendszerváltás és hatalomátmentés egy kémelhárító emlékirataiban – AUDIÓ

Rovatok: Tallózó

Az állambiztonság területén nem volt rendszerváltozás 1990-ben – állapította meg az MR1 Kossuth Rádiónak adott interjújában Vincze Gábor történész, aki Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál című új könyvét elemezte.

Bálint László: Évtizedeim a titkosszolgálatnál

Sokkal szélesebb a kommunista diktatúrával együttműködők köre, mint ahogy azt a közvélemény gondolná – nyilatkozta március 3-án, vasárnap a Kossuth Rádió Gondolat-Jel című műsorában Vincze Gábor. Az államvédelmi és állambiztonsági szolgálatok történetével foglalkozó történészt a riporter Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál című könyve kapcsán faggatta.

A szakember kifejtette: az operatív tisztnek – akár belső elhárítási, akár hírszerző, akár kémelhárító területen dolgozott – kétféle típusú kapcsolata volt: halózati és hivatalos. Utóbbiak azok köréből kerültek ki, akik valamilyen vezetői pozícióban voltak, például egy iskolaigazgató vagy egy médium főszerkesztője hivatalból kapcsolatban állt az állambiztonsági szervvel. Az úgynevezett káderhatásköri lista alapján bizonyos pozíciókat kizárólag a párt jóváhagyásával lehetett betöltetni – tette hozzá. Mint fogalmazott: ebben az esetben beszervezésre nem volt szükség, a kommunikáció szóban történt, írásos nyoma nem volt. Vincze Gábor kifejtette: Bálint László könyvéből is kiderül, máig sem tudatosodott, hogy a hivatalos kapcsolatok felelőssége sokkal nagyobb, mint az ilyen-olyan módszerrel beszervezett ügynököké, informátoroké, megbízottaké. Egyrészt több adatot lehetett tőlük megtudni, másrészt utasíthatóak voltak adott személy lefokozására, kirúgására stb. Rajtuk keresztül az állambiztonság keze messzire elért.

Amint Vincze Gábor elmondta, nem olvasott még a témában olyan visszaemlékezést, amelyben ennyi név és konkrétum szerepelne. Szerinte a kötet akkor válik igazán érdekessé, amikor a rendszerváltozást ecseteli. Ahogy kiderül, 1990 után az állambiztonsági szolgálatnál nem történt rendszerváltozás, csak átmentés, aminek egyik felelőse Gál Zoltán szocialista politikus, akkori belügyminiszter.

Hallgassa meg a teljes interjút!

MR1 Kossuth – Vincze Gábor Bálint László könyvéről

A könyvet keresi?

Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál című könyve a Kárpátia Stúdiónál jelent meg 2012-ben. Rendelje meg kedvezményes áron a Vármegyháznál!

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!