Történelemportál

Cikkek a pécs aktában

Zichy Gyula nemcsak hirdette a felebaráti szeretetet, hanem annak tevékeny cselekvője is volt. Két, Pécsen eltöltött dolgos, nehézségekben bővelkedő évtized után került a kalocsai érseki székbe, ahol szintén minden tőle telhetőt megtett, hogy javítson híveinek sorsán.

Amikor Virág Ferencnek, szekszárdi plébánosnak is felmerült a neve a pécsi püspöki szék jelöltjei között, Majláth Gusztáv Károly gróf erdélyi püspök mint „az alsópapság legnépszerűbb és legérdemesebb papját” ajánlotta.

1918. november 14-én kezdetét vette Baranyában a szerbek 33 hónapon át tartó szabadrablása, amely helyrehozhatatlan károkat okozott a térség gazdaságának. Emellett a lakosság és a katolikus egyház is súlyosan megsínylette ezt az időszakot.

Valószínűleg már a 13. században kápolnát építettek Pécsett a székesegyháztól északra lévő területen, ahol később Miklós püspök híres Aranyos Mária kápolnája állt – állapította meg a 2011 őszén végzett kutatás. Az Archeologia cikke és tanulmánya.

A pécsi egyetem alapításának 645. évfordulóján, szeptemberben tárulhat fel az egykori középkori egyetem vélt épületének kapuja a látogatók előtt. Fedeles Tamás történész szerint mindennaposak lehettek a tivornyázások, a városi polgárokkal való összetűzések, sőt gyilkosságok is előfordultak.

Hatalmas jelentőségűek azok a faragványok, amelyeket a pécsi várfal rekonstrukciós munkái során a bontott kövek közt azonosítottak a szakemberek – írja a műemlékem.hu magazin.

FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!